Angels: edzésen az alpolgármester is

doszerk - 2020. július 28. 9:12

Ezúttal nem csak ellátogatott, de egy edzésen is részt vett Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere az Angels Női Jégkorong Sportegyesületnél járt, és a száraz alapozásba is bekapcsolódott. Mint mondta: elismerésre méltó munka folyik az "angyaloknál", amelyet mindenképpen támogatniuk kell lehetőségeikhez mérten.

A Radari Sportközpont után a felső Duna-parton folytatta a sportegyesületek vizitjét: ezúttal az Angels Női Jégkorong Sportegyesületnél tett látogatást. Új vendég volt, és ismerjük a mondást…

Új vendég mosogat

Annak rendje és módja szerint tehát edzőruhát és -cipőt vett magára, és némi bemelegítés után belevágott, hogy a hölgykoszorú társaságában lerója az aznapi futó penzumot. Előtte azonban még egy gyors interjút adott a Dunaújváros Televíziónak. A beszélgetés során elmondta: Dunaújváros kulturális és sportélete rendkívül gazdag. Bár a városban a jégkorong a legtöbb embernek az első bajnoki cím, illetve az Alba Volán elleni derbik jutnak eszébe, ám szerencsére megjelent a sport palettán az Angels SE, ahol Győri Tamás vezetőedző irányításával rendkívül komoly munka folyik:
– Ami különösen örömteli, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi játékosok alkossák a keretet. Bár munka és egyéb elfoglaltságok mellett vállalják a felkészülést a játékosok, mindenképp megérdemlik a tiszteletet. Ennek megfelelően a lehetőségeinkhez képest a lehető legtöbbet elkövetünk majd azért, hogy támogassuk őket.

Többet ésszel, mint nyers erővel!

Az elmúlt években hatalmas lendületet kapott a sportágon belül a női szakág – a válogatott szárnyalása természetesen "új pályára állítja" a vidéki műhelyeket is, árulta el érdeklődésünkre Győri Tamás vezetőedző:
– Azzal, hogy a válogatott feljutott az A- csoportba, nagy lökést kapott a sportág, így egyre több kislány választja a jégkorongot. Mivel kevesebb a testjáték, nincs bodicsek, így sokkal inkább a technikai felkészültségen van a hangsúly: míg a férfiaknál erőből meg lehet oldani a játékot, itt sokkal fontosabb, hogy a játékosok lássanak a pályán.
Az Angels vezetőedzője kérdésünkre hozzátette: nagyon jó csapatot, közösséget alkot az egyesület gárdája, illetve a bajnokság többi résztvevő alakulata is. Annál is inkább, mert munka mellett vállalják az edzéseket. Győri Tamás szerint türelmesen, más hozzáállással kell kezelni egy női csapatot, azonban egy ilyen együttes nagyon hálás és értékeli a befektetett közös munkát. 

Több generáció a jégen

Kovács András, az Angels SE elnöke elárulta: az egyesület húsz éves múltra tekint vissza – és bár a kezdetekkor elég nehéz volt elindulnia a sportágnak, mára jelentős előrelépés történt:
–  Amellett, hogy a bajnokság immár tíz csapatot számlál, több női játékos a korosztályos férfi együttesekben játszik, így elmondható, hogy felszálló ágban van a női jégkorong. Mindazonáltal a kisebb egyesületeknek nehéz megtartani a tehetséges játékosokat, ám ez a távozás vesztesége mellett örömmel is tölti el az anyaegyesület vezetőségét, hiszen a játékos egyéni karrierje szempontjából jó lehetőséget kap a fejlődésre. 
Mint elárulta, a felnőtt bajnokságban 12 éves kortól játszhatnak a jégkorongozók a hölgyeknél, mivel nincs testjáték, így a 13-14 éves játékosok "megférnek" a pályán a húsz évesekkel – az utánpótlás pedig biztosított. 

Szigetcséptől Dunaújvárosig

Bár korábban a helyi játékosok szerepét hangsúlyoztuk, ebből a szempontból sajátos helyzetben van Jakab Flóra csapatkapitány – Szigetcsépről jár az edzésekre:
– Szerintem az elhivatott játékosok találnak időt, úgy osztják be feladataikat, hogy részt tudjanak venni a tréningeken. Én egy fiú csapatban kezdtem a pályát, ott edződtem, és egy baráti ismeretség révén kerültem Dunaújvárosba. Aki munka mellett vállalja a sportot, az motiváltabb, hiszen semmi sem kényszeríti – a mozgás, a közösség, a tréningek, versenyzés szeretetéért csinálja, nem pedig külső nyomásra.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Sport

Ifjú hosszabbítók az Acélbikáknál

Ifjú hosszabbítók az Acélbikáknál

2024. máj. 19.

Négy fiatal játékosa is szerződést hosszabbított a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatával.

Elhozta a két pontot Kisvárdáról a Kohász

Elhozta a két pontot Kisvárdáról a Kohász

2024. máj. 19.

Kiváló védekezéssel, valamint Wéninger Alexa parádés kapusteljesítményével aratott 23-18-as győzelmet a DKKA felnőtt együttese a Kisvárda ellen szombaton este.

DSTV: sportágat választottak

DSTV: sportágat választottak

2024. máj. 18.

A dunaújvárosi oktatási intézmények igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a fiatalok lehetőség szerint sportoljanak, vagy legyen valami sportos hobbijuk. Nagy hagyománya van a BIROK Szabó Magda Tagintézményében a sportágválasztó napnak is – a közelmúltban kilenc különböző mozgásformával ismerkedhettek meg az alsósok. Hangkép.

Nehéz hatvan perc előtt a DKKA

Nehéz hatvan perc előtt a DKKA

2024. máj. 18.

A kiesés elkerüléséért küzdő Kisvárda otthonában lép pályára a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata szombaton este.

Tóth Gergely a DAB első érkezője

Tóth Gergely a DAB első érkezője

2024. máj. 17.

Az előző Erste Liga szezonban még a Budapest Jégkorong Akadémia színeiben játszó, dunaújvárosi születésű Tóth Gergely a DAB jégkorongozóinak idei első szerzeménye.

Kovács-Seres Hunor újra nemzetközi mezőnyben bizonyíthat

Kovács-Seres Hunor újra nemzetközi mezőnyben bizonyíthat

2024. máj. 17.

Olaszországban, Piombinoban ugrik tengerbe a DKSE úszója, Kovács-Seres Hunor az Európa Kupa első fordulójában.

Tapadnak az éllovasra

Tapadnak az éllovasra

2024. máj. 17.

Háromgólos hátrányból fordítva aratott sikert a Hangover gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar osztályának csütörtöki fordulójában.