Szőlőszem: cumisüveg-tanácsok

doszerk - 2020. július 12. 20:09

"Hogyan szoktassam le a gyerekemet a cumisüvegről?" A kérdést egy kislány anyukája tette fel nekem. Mielőtt kitérnék erre (hamarosan, egy másik írásban), muszáj mesélnem arról, hogy miért érdemes elkerülni a cumisüveg használatát babánk táplálása során. Bartus-Preizler Gabriella dietetikus tipptára.

A következő tanácsom kismamáknak, leendő anyukáknak szól!
Optimális esetben a csecsemők táplálásához nincs szükségünk cumisüvegre, hiszen a mellünkből tápláljuk őket. Valamiért mégis a mai napig nagyon sok babakelengye listán szerepel a cumisüveg, annak ellenére, hogy tudjuk: használata megzavarhatja a csecsemőt a szopásban, így sajnos az anyatejes táplálás sikeressége is veszélybe kerülhet. Ennek az az oka, hogy a babának más technikára van szüksége ahhoz, hogy kiszívja a tejet az anyamellből, és más technikára, hogy a cumisüvegből – és ez könnyen összezavarhatja őt. (Lehet, hogy már te is hallottad a „cumizavar” kifejezést).⁣
Igen ám, de az élet gyakran nem várt kihívások elé állít minket. Csak néhány példa: az újszülött babánk nem tudja bekapni a mellbimbónkat; hiába szopik látszólag hatékonyan, nem gyarapszik megfelelően a súlya; aluszékony, emiatt nem szopizik eleget a mellünkből.
Ezekben az esetben sem ajánlott „egyből” cumisüveghez nyúlnunk.; tanácsos kikérni szakember (az orvosunk vagy védőnőnk, a csecsemős nővérek, esetleg a szoptatási tanácsadó) véleményét – aki segíthet a legmegfelelőbb táplálási mód kiválasztásában.⁣
Például megmutatja, hogyan helyezzük helyesen mellre a babát, vagy hogyan tudjuk ideiglenesen pohárból vagy etetőfecskendő segítségével táplálni gyermekünket.
Figyelem! Minden baba-anya páros más! Vagyis ami másnak bevált, nálatok nem feltétlenül működik, ezért fontos, hogy a sokszor céltalan vagy éppen káros „kísérletezgetés” helyett a szakértőkre hallgassatok. Remélem, hamarosan természetes lesz, hogy minden kórházban megkapják a megfelelő támogatást az újdonsült édesanyák a cumisüveg nélküli, természetes tápláláshoz. ⁣

Bartus-Preizler Gabriella

További posztok a Szőlőszem facebook felületén: Szőlőszem (katt) >>

(A kép illusztráció a Pixabay oldalról)

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.