Felsőoktatásban tanulsz? Támogat az önkormányzat!

doszerk - 2021. október 10. 17:50

Az ösztöndíj-támogatásra november 5-ig adhatják be jelentkezésüket a hallgatók; illetve továbbtanulók; pályázati feltételek és fontos linkek máris itt!

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként. A Bursa Hungarica célja az esélyteremtés, hogy a felsőoktatási intézmények hátrányos helyzetű hallgatói számára rendszeres anyagi segítséget nyújtson, illetve a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára is elérhetővé váljon a felsőoktatásban való részvétel. Figyelem, fontos: a jelentkezési határidő november 5. 

A többszintű támogatási rendszer pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál, ezek közül az egyik az önkormányzat által nyújtott támogatás, amelynek minimum összege: 5000 Ft/fő/hó.
Az ösztöndíjnak két típusa van:
"A" típus a felsőoktatásban tanulóknak: időtartama 10 hónap, ami két egymást követő tanulmányi félévet foglal magában.
"B" típus a felvételi előtt állóknak: időtartama háromszor 10 hónap, ami hat egymást követő tanulmányi félévet foglal magában.

Kik pályázhatnak az "A" típusú Bursa Hungarica östztöndíjra?

Az "A" típusú ösztöndíjra azok a dunaújvárosi lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű pályázók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
Az ösztöndíjra azok is pályázhatnak, akik 2021 szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét kezdik meg. Amennyiben 2022 őszén a pályázó már nem lesz hallgató, ebben az esetben a 2022/2023. tanév első félévére eső ösztöndíjat már nem folyósítják.
Az ösztöndíjra pályázhatnak azok is, akiknek a hallgatói jogviszonya a pályázás időpontjában szünetel, viszont a 2021/2022. tanév második félévében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik majd.

Kik pályázhatnak az „B” típusú Bursa Hungarica ösztöndíjra? 

A "B" típusú ösztöndíjra azok a dunaújvárosi lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik a 2021/2022. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, vagy felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek, akik és a 2022/2023. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.
A pályázók közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik a 2022. évi felsőoktatási felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2022/2023. tanévben ténylegesen megkezdik.

A pályázatbeadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (a továbbiakban: EPER-Bursa rendszer) egyszeri pályázói regisztráció szükséges az alábbi címen!

Bursa Hungarica EPER (katt)>>

A teljes pályázati dokumentáció letölthető az alábbi címekről:

Bursa Hungarica "A" típusú kiírás pdf (katt)>>
Bursa Hungarica "B" típusú kiírás .pdf  (katt)>>

Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó, aki:
– a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója
– doktori (PhD) képzésben vesz részt
– kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban és/vagy vendéghallgatói képzésben vesz részt.

Mindenki más előtt nyitott azonban a program; várják a jelentkezéseket!

(Forrás: DMJV Önkormányzata; a kép illusztráció) 

A rovat további hírei: Oktatás

Ingyenes felkészítő sorozatot szerveznek

Ingyenes felkészítő sorozatot szerveznek

2024. máj. 16.

P. Szabó János évtizedeken át tanított villamossági tárgyakat a Bánkiban, majd a Dunaferr iskola villamos tagozatán. Nyugállományba vonulását követően sem pihen – most például ingyenes felkészítő sorozatot szervez továbbtanulást tervező diákoknak.

Nárcisz már érettségire készül a Rostiban

Nárcisz már érettségire készül a Rostiban

2024. máj. 10.

A tizenegyedik évfolyamba jár, két tantárgyból vizsgázik a 17 éves fiatal. Nárcisz a várostól mintegy 200 kilométerre, a Somogy megyei Nagybajomban lakik, speciális tanterv szerint tanul. Súlyos izomsorvadásos betegség sújtja. Most utazik először a városba – hétfőn vizsgát tesz a Rostiban.

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

2024. máj. 03.

Koltai Róbert színművész az iskola öregdiákjaiként tér vissza a Móriczba szombaton, majd kamarakiállítással folytatódik az intézmény 70 évét ünneplő jubileumi programsorozat.

DSTV: játék és fegyelem az oviban

DSTV: játék és fegyelem az oviban

2024. máj. 01.

Folytatódott a DSTV sorozata az óvodásokról – ezúttal a fegyelmezés kérdései kerültek terítékre Gyenes Évával, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatójával. Még a szülők és az óvónők egymásra utaltságáról, együttműködéséről is szó esik. Hangkép.
 

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!