Miért érdemes gondoskodni az udvar és a kert világításáról?

doszerk - 2022. március 16. 13:05

Talán nem kell senkinek sem bemutatni azt az élethelyzetet, amikor sötétedés után hazaérve elkeseredett küzdelmet folytatunk az elemekkel. (X)

Nem találod a kapukulcsot, majd a kulcslyukat, nehezen elbotorkálsz a bejáratig, és kezdesz mindent elölről.

Legyen fény bent, és legyen fény kint is!

Alapvető lenne, hogy mindenkinek legyen az udvarában, kertjében világítás. Nagyon sokan próbálnak takarékoskodni ezzel, azt gondolva, hogy csak úgyis nagyon ritkán közlekednek éjszaka. Rosszul teszik. Az éjszakai fények egyrészt lényegesen biztonságosabbá teszik a jövés-menést, másrészt elriaszthatják a nemkívánatos személyeket is a közelből.

Soha nem tudhatod, hogy milyen váratlan esemény következik be az életedben - belázasodik a gyermeked, el kell menni a nagyszüleidhez -, te pedig ott állsz felkészületlenül. Még egy megbízhatóan működő zseblámpád sincs! De nem is kell, hogy legyen! Legalábbis a kinti közlekedéshez semmiképp, ha végre gondoskodsz magatokról. 

Szerezz be világítóeszközöket kintre is!

Nem nagy ördöngösség: számtalan kültéri lámpatípus segíthet neked abban, hogy a kerti világítás tökéletes legyen. Ezek minden igényt kielégítenek. Lehetnek egyszerű fali karok, a teraszon mennyezeti lámpák, álló lámpák, az udvaron és a kertben elegáns kandeláberek. Ahogy beszerezhetsz talajba építhető lámpákat is, ha éppenséggel szereted az egyedi megoldásokat.

Ha az erősebb fények híve vagy, akkor a reflektorok is számításba jöhetnek, amelyek léteznek mozgásérzékelős és/vagy napelemes változatban is. Ez azért hasznos, mert egyrészt a napelemek miatt nem kell a vezetékeléssel babrálni, másrészt csak akkor kapcsolódnak fel, amikor éppen szükség van rájuk. Ennek te fogsz örülni a legjobban, a besurranó tolvaj már kevésbé fogja díjazni.

Miért a LED-es megoldásokat preferáld?

A válasz egyszerű: mert ez a jelen és a jövő technológiája is egyben. Ma már vétek lenne a hagyományos izzókat használni. Hiszen azok a legelavultabb, leginkább energiapazarló fényforrások. Könnyen és gyorsan tönkremennek, folyton bosszúságot okoznak, szennyezik a környezetet. 

Ezzel szemben a LED világítástechnikai eszközök olyan előnyöket nyújtanak a számodra is, amelyekkel messze felülmúlnak minden korábbi megoldást. 

– Hosszú élettartammal rendelkeznek, hiszen nincs bennük semmilyen olyan alkatrész, ami mondjuk a rázkódástól megsérülhetne.
– Energiatakarékosak - akár hiszed, akár nem, 80%-kal is kevesebbet fogyaszthatnak hagyományos társaiknál. Ezt legjobban akkor fogod értékelni, amikor a megtakarított pénzt másra költheted.
– Az előbbi kettő folyományaként költséghatékonyak, ez igaz akkor is, ha most még drágának találod a beszerzésüket. Hidd el, a használatuk során ez többszörösen is megtérül.
– Környezetkímélők - nem tartalmaznak semmiféle mérgező anyagot, mivel ritkán romlanak el, nem terhelik hulladékként olyan mértékben a környezetet sem.
– Nem igényelnek különösebb karbantartást.

Fejezd be te is a sötétben tapogatózást, szerezz be egy kültéri lámpát!

A rovat további hírei: Mozaik

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)