Dunaújváros Hetilap

Demonstráció: élőlánccal kezdődött a nap!

Öcaline - 2022. november 18. 11:11

Szakadó esőben, hidegben is több mint száz tiltakozó, köztük sok diák gyűlt össze az Irodaház előtt reggel; városunkban is szerveztek élőláncot az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom országos akciója keretében. Folytatás délután a Városháza téren, este nyílt fórum a Kortársban!

Bár az időjárás gonosz tréfát űzött a résztvevőkkel – a 8 óra előtti gyülekező idején konkrétan szakadt az eső –, de így is sokan vállalták, hogy az országos pedagógussztrájk mellett személyes kiállással is szolidaritást vállaljanak az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom akciója keretében. A szervezők – a Pala Mozgalom képviseletében köztük Kiss Barnabással, a Dunaújváros Hangja verseny győztesével – diákokat, tanárokat, szülőket, támogatókat, civil aktivistákat, közös nevező alatt felelős állampolgárokat vártak mai demonstrációsorozat nyitó eseményére.
Az eredeti terv szerint élőlánccal vették volna körbe a Dunaújvárosi Tankerület ideiglenes irodájának is otthont adó Irodaház épülettömbjét – ez az elképzelés a pocsék idő miatt meghiúsult, ennek ellenére több mint száz résztvevő, köztük feltűnően és örvendetesen sok diák csatlakozott.

És ugyan korábban is magas volt a mérce, de örömmel jelentem, városunkban lett meg a demonstrációk messze legötletesebb jelmondata, egyben plakátja. Tessék: "Nincs tanár – nincs lyövö!" Mutatom is!

Az élőlánc szó szerint csak a kezdetvolt: 17 órától a Városháza téren folytatódik a demonstráció, míg a Kortárs Művészeti Intézetben 18 órától az oktatás válságához kapcsolódó nyílt fórumra várják a tiltakozás összes résztvevőjét, illetve minden, a téma iránt érdeklődőt. 

Két fontos kérés! Az egyik, hogy a KMI-be bögrét mindenki vigyen magával – a szervezők forró teával és forralt borral készülnek –, illetve a lényeges, hogy a fórum nyitott, de regisztrációhoz kötött!

Az alábbi címen lehet jelezni a szándékot!

Mit tehetsz TE az oktatásért!? – regisztráció (katt) >>

Folytatás tehát délután – jöjjenek, gyertek, legyetek, legyenek, legyünk sokan!

(A szerző felvételei, a témáról hosszabb beszámoló, képtár szombaton késő délután várható!)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.