Dunaújváros Hetilap

Elkezdődhet a kerékpárút-hálózat fejlesztése Dunaújvárosban

Fábos Zsolt - 2023. július 8. 16:05

619 millió forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően hamarosan megkezdődhet a Kerékpárút fejlesztése Dunaújvárosban elnevezésű program, ami valóban új alapokra helyezi a biciklis közlekedést a városban, hiszen kerékpáros gerinchálózat jön létre.

Talán kezdjük is a projekt legfontosabb részével: jelen pillanatban a szerződéskötés időszakában vagyunk, ezt követően jön a munkaterület átadása és elkezdődhet maga a kivitelezés. Vagyis: elérhető közelségbe került a megvalósítás.

Összefüggő gerinchálózat

A projekt célja egy összefüggő városi kerékpáros gerinchálózat kialakítása Dunaújvároson belül, valamint a szomszédos települések kerékpáros összekötése a városközponttal. A három fő irányban, a hiányzó szakaszok létrehozásával megvalósuló fejlesztések keretében a teljes új útszakasz hossza több mint 7 kilométer lesz.
A program révén a Városháza térről három irányban lehet elérni kerékpáron a városhatárt, illetve a három környező települést, Nagyvenyimet, Rácalmást és Kisapostagot.

Dózsa György úti kerékpárút

A beruházás keretében a Dózsa György út mellett önálló kétirányú kerékpárút kerül kiépítésre a Kallos Dezső utcai jelzőlámpával szabályozott forgalmi csomópont és a Budai Nagy Antal út közötti szakaszon. A Dózsa György úti kerékpárút fejlesztéssel teljessé válik a Dunaújváros Centrum – Vasútállomás – Bevásárló központ szakasz, ami a város határában csatlakozik a Nagyvenyim irányába már kitáblázásra került nyomvonalhoz. A teljessé váló Dózsa György úti szakasz kapcsolatot létesít a Béke, Kertváros, Technikum városrészek és a Belváros között, illetve biztonságosan elérhetővé teszi a nyugati iparterületeket, kereskedelmi területeket és a vasútállomást.

Aranyvölgyi úti kerékpárút

110 m önállóan vezetett kétirányú kerékpárút és közel 1025 m elválasztott gyalog és kerékpárút kerül kialakításra Dunaújváros Centrum, Városháza tér meglévő kerékpáros infrastruktúra elemei és az Arany János utca közötti szakaszon.

Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút

Az Aranyvölgyi úti kerékpárút folytatásaként kerékpáros nyomvonal kerül kijelölésre a Szalki-sziget, illetve Rácalmás irányába. Az Arany János utca, Tisza utca, Szent István utca, Halász sor, Üdülő sor, Sirály utca lakóutcák hálózata képezi a Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút szakaszt - csatlakozva a Rácalmás Város közigazgatási területén megvalósult kerékpáros infrastruktúra fejlesztéshez. A tervezett Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút-kerékpározható közút hossza 3 kilométer.

Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv
A Városháza tértől induló Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv kialakításával - csatlakozva az Eszperantó út-Kis Vasmű út-Velinszky László utca kereszteződésétől meglévő kerékpárúthoz - elérhetővé válik Dunaújváros déli iparterülete, a Pentele hídon keresztül az Eurovelo 6 nyomvonal, valamint Kisapostag.

Eszperantó úti kerékpárút (Velinszky és Sikló úttal)

Az Eszperantó úton tervezett kerékpárút biztonságos kerékpáros kapcsolatot biztosít a városi sporttelep, a vidámpark, illetve az Alsó-Duna-part irányba. A jelentős forgalomvonzó létesítményekbe igen nagyszámú gyermek napi rendszerességgel kerékpáron jár edzésre, vagy extrém sportolni.

(A címlap- és nyitókép illusztráció; térkép: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.