Dunaújváros Hetilap

Ismét rengetegen voltak kíváncsiak a Dunaújvárosi Estek vendégére

Fábos Zsolt - 2023. december 1. 9:30

A Dunaújvárosi Estek elnevezésű rendezvénysorozat minden hónapban egy-egy jeles közéleti személyt, neves előadót, vagy egy-egy húsba vágó téma szakértőjét hozza el Dunaújvárosba. 

A szervező, rendező "Rajta, Újváros!" Egyesület kedden délután Dr. Zacher Gábor főorvost, toxikológust látta vendégül a Városháza rendezvénytermében.

Zsúfolt ház előtt

Egy hónappal ezelőtt Gálvölgyi János volt a Dunaújvárosi Estek vendége és töltötte meg a Városháza rendezvénytermét érdeklődőkkel. Akkor azt mondtuk, hogy ennél több embert nem lehet egyszerre megmozgatni. Nos, tévedtünk. Most kedden délután Dr. Zacher Gábor személye, az általa megfogalmazott témák, a nyíltsága, ismét tömegeket vonzott. 
Teltház volt, ahogy mondják: teltház a köbön. A vendéget szokás szerint Pintér Tamás polgármester, a "Rajta, Újváros!" Egyesület elnöke köszöntötte, indította útjára a közel kétórás programot és vezette fel a témát, a függőség kérdését, aminek a kezelése bizony rajtunk is múlik: 
– Én azt gondolom, hogy mindenféle problémára, függőségre van megoldás, létezik válasz, van kiút. Mindenki változtathat az életén, a rossz szokásain. Én magam is megtettem, ma már elmondhatom, hogy nem dohányzom és büszke is vagyok magamra. Oda kell figyelnünk az életünk minden egyes részletére, ezért mi magunk felelünk. Szerintem Zacher doktor úr olyan érdekesen és logikusan közelítette meg a mindennapok összefüggéseit, a függőségeinket, azok hátterét, hogy talán mindenki talált magának néhány elgondolkodtató dolgot.

A szorongás társadalma

Zacher Gábor kétórás, fesztelen, őszinte, érdekes előadásában tulajdonképpen tükröt tartott a nagyérdemű elé, hogy térben, időben lássuk magunkat. Hogy a világ boldogságtérképén valahol hátul kullogunk, az inflációs környezetben az élen, hogy a pénzünk 2 év alatt a harmadát veszítette, hogy globális felmelegedés van, túlnépesedés fenyeget. Magyarország népessége pont fogyatkozik, állítólag megállíthatatlanul, a tizenéves generáció döntő többsége bántalmazásban, vagy erőszakban érintett, vagy elhanyagoltan él, azaz szorong. 

És tulajdonképpen az egész társadalom szorong, feszült és bizony feszültségoldó szerekhez nyúl, aztán pillanatok alatt függővé válik. Gyógyszerek, alkohol, koffein, cigaretta, kábítószer. Ebből az utóbbiból az EU-ban csak 900 féle létezik. Nyilván még a szakemberek számára is követhetetlen. És ma már az online tér, a digitális tartalmak és felületek függősége szippantja be leginkább az embereket. Nos, ez a mai valóság. Ebben élünk. Zacher Gábor szerint a megoldás kulcsa mindenképpen a saját kezünkben van. És az első és legfontosabb lépés az őszinte kommunikáció. Minden tekintetben és mindenféle módon.

Izgalmas folytatás

A "Rajta, Újváros!" Egyesület az eddigi Dunaújvárosi Estek vendégeit zseniális érzékkel találta meg, és hívta el Dunaújvárosba. A programsorozat természetesen folytatódik, a következő vendég december 14-én Róna Péter közgazdász, jogász, üzletember, egyetemi oktató lesz majd. És még egy érdekesség, 2022-ben az Egységben Magyarországért pártszövetség őt jelölte köztársasági elnöknek, Novák Katalinnal szemben. 
És hogy már januárra is előre tekintsünk, előreláthatólag Dolák-Saly Róbert érkezik majd Dunaújvárosba.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.