Extrém időjárási értékekre készülhetünk

Öcaline - 2024. január 15. 10:00

Kitartanak a kopogós éjjelek, de nap közben csütörtökre bőven 10 fok fölé emelkedhet a csúcsérték a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Lesz napsütés, hó, eső, erős szél – mindez durva hőmérséklet-ingadozással koronázva! 

Érdekes kettősség jellemzi a héten várható időjárást – térben és időben is változékony mutatókat ígér Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu szakportál szerkesztője. Nem is kell sokáig menni: ma északon napos, délen erősen felhős lesz az ég. A déli tájakon eleinte eső eshet, majd havas eső, hó is hullhat – miközben az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A nappali fagyoknak egyelőre lőttek, 4-5 fok körül alakul a hőmérséklet.
Hasonló képlet szerint alakul a keddi időjárás is a friss modellek szerint: a többfelé előforduló ködfoltok feloszlása után napos, fátyolfelhős időre számíthatunk – többnyire csapadék nélkül. A nap első felében erős lesz a szél, és a reggeli -5 fok körüli hőmérséklet után nap közben 3-4 fok valószínű.
Változás várható szerdán: délnyugat felől egy csapadékzóna érheti el térségünket, előbb borultságig növekszik a felhőzet, majd főleg a Dunától keletre alakul ki csapadék – az északi hegyes-völgyes vidékek lakói újra havat kapnak, másutt inkább havas eső, majd mindenhol eső várható. A hó javas is elolvad, délután 2-7 fok várható. 
Nagyon durva változás lehet a hét közepén: a középtávú előrejelzések specialistája szerint csütörtökön erősen felhős, borult lesz az ég, és többfelé alakul ki eső, záporeső. Erős, néhol viharos lesz az délnyugati, déli szél – ám már-már tavaszias idő várható, hiszen 10 fok köré melegszik a levegő, lesznek tájegységek, ahol 12-14 fokos csúcsok sem kizártak.
Ehhez képest egy nap múlva, vagyis már péntekre télies idővel számolhatunk: eleinte marad a borongós idő, és az esőt havas eső, hózápor váltja fel. Viharossá fokozódik az északnyugati szél, és jelentős lehűlés várható: délelőtt 7-8, délután már csak 2 fok lesz.
Picit normalizálódik a helyzet a hét végén: változékony, napsütéses, de viszonylat hideg idő várható. A derült éjszakák nyomán visszatér a fagy reggelente – közlekedők, figyelem, csak óvatosan az utakon! –, és nap közben is csak 2-4 fokos csúcsok lehetnek.

Bolond idő, és hol van még április!?

(Fotó: Így látjuk MI! – Holczer Tibor felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)