Tippek a rosaceás bőr otthoni ápolásához

doszerk - 2024. január 18. 9:00

Manapság egyre többen küzdenek rosaceával, amire bár nincs végleges gyógymód, de a megfelelő ápolással szerencsére remekül karban tartható. (X)

Cikkünkben ehhez kapcsolódóan hozunk pár tanácsot és érdekességet, érdemes lesz velünk tartani. 

A rosaceáról röviden

Ez a szó egyfajta gyulladásos bőrbetegséget takar, ami az arcon tartós pirossággal, néha viszkető, égő érzéssel, és a hajszálerek duzzanatával jár. Kialakulásának oka még ma sem ismert, csupán feltételezések vannak. 

Ugyanígy az orvostudomány napjainkban még teljes gyógymódot sem ismer rá, de szerencsére a megfelelő kezeléssel a panaszok visszaszoríthatóak. Ez magába foglalja a tudatos bőrápolást és a speciális kozmetikumok, például a Helia-D Professional rosaceára való arckrémjének rendszeres használatát.

A betegségnek több stádiuma van, melyek lassan váltják egymást:

1. Eleinte időnként pirosas, viszkető foltok jelennek meg az orcákon.
2. Idővel ezek egyre lassabban tűnnek el, végül tartósan megmaradnak, valamint a bőr alatti hajszálerek is megduzzadnak.
3. A gyulladásos fázisban érzékenység, égő érzés, fájdalom jelentkezik az érintett területeken.
4. Végezetül kialakulhatnak bőrkeményedések, illetve szövetszaporulat, ami miatt az orr mérete jelentősen megnő.

Viszont öröm az ürömben, hogy a végső stádium nagyon ritkán következik be, a betegek többségénél csak a 2. és 3. szakasz váltakozik, ennél súlyosabbá nem válnak a tünetek. 

Persze az állandó pirosság és az alkalmankénti gyulladás is tud kellemetlenségeket okozni, ez nem vitás. 

Mit tegyünk, ha rosaceára gyanakszunk?

Először is mindenképp keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy valóban ez a betegség áll-e fenn, ne próbálkozzunk az öndiagnosztizálással! A tünetek súlyosságától függően az orvos adhat speciális, vényre kapható krémeket vagy gyógyszereket. Enyhébb esetekben viszont elegendő az odafigyelés és a gondos otthoni bőrápolás. 

A rosaceás bőrre érdemes érzékenyként tekinteni, ennek megfelelően gyengéd kozmetikumokat használni. A tünetek csökkentésében segíthet a Helia-D Cell Concept regeneráló széruma, ami gyulladáscsökkentő, nyugtató összetevőket tartalmaz. A márka már említett arckréme pedig rugalmasabbá teszi az érfalakat és csökkenti a pirosságot. 

Mire figyeljünk oda a mindennapokban?

Mivel a gyulladás fellángolását sok külső tényező elősegítheti, ezért érdemes vigyázni a bőrünkre. Kerüljük a napozást, a szoláriumozást, és minden nap használjunk magas faktorszámú fényvédő arckrémet. Ez utóbbi egyébként is erősen ajánlott, de egy rosaceás számára mondhatni kötelező. 

Az arcápolási rutinunkat lépésről lépésre építsük fel, mindig csak egy-egy új kozmetikumot bevezetve, hogyha esetleg a bőr bármelyikre irritációval reagál, akkor könnyen kiszűrhessük a “tettest”. Lehetőleg érzékeny bőrre való készítményeket használjunk, és az is sokat segíthet, ha időnként felkeresünk egy olyan kozmetikust, aki végez rosaceára való professzionális kezeléseket is. 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.