Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Időkapu": Holczer Tibor kiállítása a tamási Kindl Kupola Galériában

Öcaline - 2024. február 20. 11:00

Városimázs és személyes fotótörténeti barangolás, képek és montázsok egy megrögzött örömfotóstól: nagyszabású önálló tárlaton mutatta be műveit Holczer Tibor Tamásiban: a Kindl Kupola Galériában látható bemutató egészen március 2-ig várja a vendégeket.

Az életmű eddigi legszebb darabjait is felvonultatja, ugyanakkor külön fejezetet szentel a címadó kollekciónak is Holczer Tibor új, Tamásiban nyílt Időkapu című önálló tárlata. A közelmúltban nyílt kiállítás anyagát Gerencsér Tamás nyugalmazott mechatronika-robbottechnikaszakos középiskolai tanár ajánlott a megnyitó vendégeinek figyelmébe a Kindl Kupola Galériában – az eseményen közreműködtek a Würtz Ádám Alapfokú Művészeti iskola, valamint a galériának otthont adó Vályi Péter szakképző iskola diákjai.
Három bekezdés – három részlet a megnyitó szövegéből, íme!
"Holczer Tibor lokálpatrióta dunaújvárosi fotós, (...) fotóival több pályázaton nyert már, de a legbüszkébb a Magyarország 365 pályázaton 2022-ben elért elismerésre, a Magyar Turisztikai Ügynökség által adományozott különdíjára, melyet a Pentele hídról készített drónfelvételével érdemelt ki. Képei egyediek, aki látta már a fotóit, egy új képről is felismeri, hogy ő készítette. Késett már el munkahelyről is egy jó kép miatt, de szerencsére főnöke toleráns volt, amikor meglátta a produktumot. 50 éve fényképez kedvtelésből; 10 éves korában az általános iskolában működő fotós szakkörben került szorosabb kapcsolatba az objektívvel. Első saját gépe egy SZMENA 8M volt."

" Az első időkép fotó történetét ő maga elevenítette fel – így kezdődött: Otthon pakolás közben találtam egy régi fotót, amin apám és én vagyunk rajta 1965-ben. A képet a nagybátyám, Tolnai Zoltán készítette. Annyira megtetszett ez a kép, hogy a régi helyszínen újra lefotóztam magamat, s összemontíroztam a fotót a régivel. Nem is gondoltam volna, hogy ez a montázs egy 7-800 képből álló gyűjtemény kezdete lesz. Még nevet is adtam a sorozatnak: időkapu. Bali Attilának is megtetszett ez a nézőpont, s megengedte, hogy a nála fellelhető retro fotókat manipuláljam. Családom először csodálkozott, de szerencsére hamar hozzászoktak ehhez a hobbimhoz. (...) Az első montázs újraéled! Az első kép újraszerkesztett változata direkt erre a kiállításra készült. Az eredeti koncepció kiegészült Tibor gyermekeivel, így a fotó aktuális címe: Nagypapa, apa és az unokák – 1965 – 2024."
"Mi a jó kép titka? Kérdezheti a látogató, vagy az első fotóját éppen elkészítő gyermek, vagy a legújabb technikával mostanában ismerkedő nyugdíjas amatőr fotós. Tibor egy korábbi podcastjében erre a kérdésre az alábbi három szenzációs szóval válaszolt: Legyen valószínűtlenül valóságos! Kérem, hogy fogadják szeretettel Tibor fotóit, (...) és ha megtetszett bármelyik montázsfotó, kérem, jöjjenek el Dunaújvárosba, és tekintsék meg a fotókon látható épületet, utcát, teret a mai állapotban."

Minden külön értesítés helyett: az Időkapu című tárlat március 2-ig látható a Kindl Kupola Galériában!

(Címlap- és nyitókép: Lukács János; belső oldali fotó: Józsa Róbert)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.