Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Kulturális híd" – a SKICC Csoport tábori tárlata nyílt a József Attila Könyvtárban

Öcaline - 2024. február 1. 10:45

A tervek szerint hosszabb távú együttműködés első állomása az a tárlat, amely a József Attila Könyvtár emeleti előterében nyílt; a nyári táborhoz hasonlóan a kiállítást is Kosztolányi György és Pats József emlékének ajánlották a SKICC Csoport tagjai.

Beváltották, amit ígértek: egyszerre izgalmas és emelkedett kiállítással folytatódott a József Attila Könyvtár bemutatóinak sora – a SKICC Csoport nyári alkotótáborában született művekből láthatnak válogatást a vendégek, a megnyitóra múlt szombaton várták az érdeklődőket. 

Színt a hétköznapokba

A kiállítás anyagát Tóth Éva, a József Attila Könyvtár intézményvezetője, valamint  Pats Dániel SKICC tag, képzőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a megnyitón, amelyen Szendrődi Mária verssel, míg Molnár Zoltán Gábor zenei performance-szal működött közre.
A két köszöntő egybecsengett abban az értelemben, hogy az együttműködés fontosságát, egy kulturális tér belakását, a SKICC-táborok küldetésének fontos elemét, a kulturális híd létrejöttének igényét hangsúlyozták – erről Tóth Éva külön is szót ejtett az eseményen:
– A színes, változatos, a nyár elevenségét idéző tárlat maga a kulturális híd, amely most a könyvtárba vezet. Intézményünk ebben az évben ünnepli az épületbe költözés fél évszázados jubileumát, és úgy érzem, keresve sem találhattunk megfelelőbb kezdőpontot a jubileumi eseményeknek. Nagyon örülünk a SKICC tárlatának, és bízom benne, hogy ez a tárlat egyúttal hosszabb együttműködés kezdete is. Ráadásul a kulturális híd témája egybecseng a tavalyi Országos Könyvtári Napok gondolatával, amely szerint a XXI. század sikeres könyvtára is híd, méghozzá az emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. 

Köszöntőjében is, a DSTV kamerája előtt is kiemelte Pats Dániel, hogy az alkotóközösség és az intézmény közös programja, együttműködése hosszabb távon is kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat lehet. A csoport vezetője a megnyitón is elmondta: ahogy a 2008-ban kezdődött alkotótábori sorozat tavalyi állomását, úgy a mostani kiállítást is a SKICC két alapembere, Kosztolányi György, valamint édesapja, Pats József emlékének ajánlották. Pats Dániel a tábor helyszínének biztosításáért Gyenes Józsefnének, a Dunaújvárosi Óvoda intézményigazgatójának, az önkormányzat segítségéért Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármesternek mondott köszönetet, a tárlat, valamint az együttműködés kezdeményezésében Oláh Bernadett könyvtáros szerepét hangsúlyozta.

A tudástól a tapasztalatokig ível 

A bemutatón kilenc alkotó – Horváth Helga, Varga Katinka, Szenográdi Szabina, Hegyesi Katinka, Teodora Pop, Kecskés Róbert, Móder Rezső, Négyesi Ádám és Pats Dániel – műveiből láthatnak válogatást a könyvtár vendégei. A könyvtár Kurz Patrik Prológus a szabadsághoz című munkájának részletével ajánlotta a tárlatot: "A tábor idei mottójának a Kulturális híd kifejezést választották, hiszen több országból és kontinensről érkeznek a Fejér vármegyei városba a festészet kiválóságai, mesterei és amatőr kalandorai, hogy átadhassák egymásnak tudásukat, és új tapasztalatokkal gazdagodhassanak a résztvevők."

A szabad alkotás szigete

Nyáron a táborban is látogatást tett, a megnyitóra is örömmel érkezett Barta Endre alpolgármester:
– Érdekes és izgalmas volt még arra a kis időre is bepillantani az alkotótábor életébe, és nagyon örülök a mostani bemutatónak is: valóban színes, nívós gyűjteményt láthatunk. Személy szerint is nagyon örülök a SKICC Csoport és a könyvtár együttműködésének, már hallottam, hogy hosszabb távú közös munkára gondoltak – úgy érzem, ez mindenképpen támogatásra érdemes. A tábor a szabad alkotás szigete volt, örömteli, hogy mind most, mind a jövőben ebből a szabadságból kaphatnak ízelítőt a könyvtár vendégei.

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.