Dunaújváros Hetilap

Huszonhét játszóterünk van – egyre újabbak, egyre szebbek

Fábos Zsolt - 2024. március 23. 9:00

A tavaszias időjárás egyben azt is jelenti, hogy hamarosan megkezdődik a játszótéri szezon. Dunaújváros legfiatalabb korosztályának huszonhét játszótér áll rendelkezésre az önfeledt játékra, és szerencsére ezek a játszóterek egyre szebbek.  A Bocskai utca mögött most bővült egy játszótér, a Városháza tér mellett pedig egy vadonatúj létesült. 

Felnőtt fejjel egészen biztosan nem látunk bele a játszóterek világába, a játszótéri elemek különbözőségéből fakadó izgalmakba, de ha visszagondolunk gyermekkorunkra, igenis volt jelentősége a hajóhintának, a rakétának, vagy a mókuskeréknek. Így fogadjuk el, a gyerekeknek nem létezhet ennél sokkal fontosabb. Ez az ő világuk. Csak nekünk kell megteremteni!

A játszóterekkel mindig foglalkozni kell

Városvezetőink kedden a két új játszóteret szemlélték meg, felnőttfejjel. Pintér Tamás polgármester gondolataiba azért belecsempészett egy kis nosztalgiát:
– Szerintem nagyon fontos, hogy a városban felnevelkedők milyen múltat őriznek, milyen képeik maradnak gyerekkorukból. Én emlékszem ezekre a filmkockákra és jó visszagondolni, szép idők voltak. És azt gondolom, hogy nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy a mai gyerekek valami hasonlót tudjanak majd mondani sok év múlva és a játszótereink épüljenek, szépüljenek. Ezt mi többféle módon is megtesszük. Egyrészt tematikus játszótereket építettünk, másrészt a különböző korosztályoknak megfelelőket alakítottunk ki. A Városháza tér melletti játszótér inkább az ötéves korosztály számára, míg a Bocskai utca mögötti az idősebb gyerekeknek kínál játékelemeket. A játszóterekkel mindig foglalkozni kell, működtetni, fenntartani, fejleszteni, modernizálni és újakat építeni. A gyerekeinknek kell a kinti lét, kell a játék, kell a társaság.

Ez nem az önkormányzat játszótere, hanem az itt lakóké

A Bocskai utca mögött, a Kádár völgy felső részén, a régi játszótér bővült most egy újjal, így egy igazi komplexum lesz majd ez a terület a fiatalság főhadiszállása. Mezei Zsolt alpolgármester, önkormányzati képviselő szerint tökéletes helyen, tökéletes tér jött létre:
– Nagyon szép helyen van ez a játszótér és nagyon jól is néz ki ebben a környezetben. Nincs még teljesen kész, hiszen a homokozót áprilisban töltjük fel, mint a város összes többi játszóterének homokozóját, hiányzik még innen a napvitorla, egy kis rendrakás, aztán indulhat a szezon. Tervezünk ide egy nagy átadó bulit is valamikor májusban, ahová természetesen a környék összes kisgyermeke hivatalos lesz majd. Szabó Zsolt képviselőtársammal tervezünk ide pónilovat, kürtöskalácsot, arcfestést, meg hasonlókat. Ez a játszótér ugyanis nem az önkormányzaté, hanem az itt lakóké, a gyerekeké, a szülőké, nagyszülőké. És ez így jó.

A méltó környezet a gyerekeknek is jár

Szabó Zsolt alpolgármester, önkormányzati képviselő szerint a városvezetés dolga az, hogy minden korosztály számára a lehető legjobb lehetőségeket és körülményeket biztosítsa:
– Azt szoktam mondani, hogy olyan egy város jövője, mint a benne élő fiatalok lehetőségei. Ez természetesen vonatkozik a legfiatalabbakra is. Mi azon dolgozunk, hogy itt a Technikumban is méltó otthont tudjunk biztosítani az itt élőknek. Ennek a törekvésnek egy fontos állomása volt a játszótér fejlesztési program. A munkát pedig folytatni fogjuk. Már készülünk a játszótér avató bulijára!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.