Dunaújváros Hetilap

Már telepítik a napelemeket az MMK-ban

Fábos Zsolt - 2024. március 22. 16:00

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármesternek dolga, hogy a város intézményeit időről-időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek a jegyében kedden délelőtt az MMK-ba látogatott el.

És hogy mit lehet látni egy hétköznap délelőtt az MMK-ban? Nyilván költői a kérdés, mert mindent és bármit is. Most például a már zajló napelemes beruházást, ami a jövőben jelentősen megváltoztatja a könyvtár és az MMK életét, de a rezsiszámláját biztosan. 

A nehéz időszakoknak következményei vannak

Természetesen a napi életet befolyásoló feladatok, teendők is szóba kerültek Szabó Zsolt intézményi látogatásán:
– Igyekszem a legtöbb önkormányzati intézményt időről-időre személyesen is felkeresni és egyeztetni az aktuális feladatokat. Az elmúlt években voltak nehezebb időszakok is, gondolok a Covid-járványra, az energiaválságra, vagy éppen az elszabadult inflációra, idén pedig tetemes normatívaelvonást kell elszenvednünk. Ezt csak azért mondom, mert mindennek anyagi következményei voltak-vannak, amit nekünk mindig is ki kellett gazdálkodnunk. Én még emlékszem, szerintem az itt dolgozók is, amikor télen alig volt fűtés. De a mai látogatásomnak van egy örömteli, de talán úgy is fogalmazhatok, hogy már-már történelmi jelentőségű oka is, elkezdődött ugyanis a könyvtár és az MMK napelemes beruházása. Így remélhetőleg soha többé nem fordulhat elő, hogy az egekbe szöknek a rezsiköltségek. 

Megoldódik a könyvtár és az MMK energiaigénye

Bizonyára sokan emlékeznek még, amikor a város intézményeiben nem, vagy alig volt fűtés, mert egyik pillanatról a másikra megfizethetetlenné váltak az energiaárak. Szabó Zsolt szerint a város közgyűlése akkor úgy döntött, hogy elengedhetetlen az intézmények energetikai fejlesztése:
– A tavalyi évben úgy döntött a város közgyűlése, hogy energiahatékonysági beruházásokat indít. Ennek fontos állomása a könyvtár és az MMK napelem-telepítése. Ennek a két épületnek nagyon komoly energiaigénye van, a napelemes betáplálás biztosítja majd az áramellátást és csökkenti a fűtésszámlát is. Azt gondolom, hogy ezek az intézmények megérdemlik, hogy méltó módon tudjanak működni, ahogyan teszik ezt nap, mint nap.

Új időszak kezdődhet 

Kováts Rózsa az MMK vezetője kiemelte, hogy idén ünneplik az intézmény 50. születésnapját, természetesen ehhez illő programokkal, több neves fellépővel, de készülnek távolabbi rendezvényekre is, a nyári táborokra, maradnak a népszerű vetélkedők és a Vasas ott lesz minden városi rendezvényen. Ami pedig a napelemes beruházást illeti, nos, az MMK-nak sem mindegy a rezsiszámla:
– Mi még a mai napig energiatakarékosan élünk. A gondnokaink feladata, hogy azonnal lekapcsolják a villanyt, ha nincs rá szükség, a folyosógalérián csak akkor van világítás, ha látogató érkezik. A takarékos működésünk ellenére a fűtésünk - még a csökkentett energiaárak mellett is - elviszi a támogatásunk harmadát. Így aztán nagyon készülünk arra az MMK-ban, hogy a napelemes beruházás után megmaradó rezsiköltségeket vissza tudjuk majd fordítani az épület állagmegóvására, fejlesztésére, programokra, a második ötven esztendő méltó indítására.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.