Mit érdemes tudni a csőszivattyú felhasználásáról?

doszerk - 2024. március 29. 14:00

A szivattyúk a háztartásban és az ipari munka területén is nélkülözhetetlenek. Legyen szó szennyvíz szivattyúzásáról vagy a kert locsolásáról, egy jó minőségű eszköz segít abban, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen a munka. (X)

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, hogy hogyan működik egy csőszivattyú, milyen helyzetekben használható, és mit érdemes tudni a felhasználásáról.

Hogyan működik a csőszivattyú?

A csőszivattyú, közismertebb elnevezése a búvárszivattyú egy olyan gépészeti rendszer, amely az úgynevezett kettős membrán elven működik. Ez azt jelenti, hogy a szerkezetben folyadék- vagy levegőkamrák találhatók, amiket membránlapok választanak el egymástól.

A csőszivattyú a folyadék szállítása érdekében lemerül annak felszíne alá, ahol a hagyományos változatokkal ellentétben nem szívja, hanem a felszínre nyomja azt, általában nagyobb teljesítménnyel, nagyobb hatékonysággal. Ebből kifolyólag rengeteg szituációban használható, ipari területeken, a mezőgazdaságban és a ház körül is. 

Leggyakrabban azokban az esetekben találkozhatunk búvárszivattyúkkal, amikor a vizet nagyobb mélységből, például egy ásott kútból kell a felszínre hozni.

Olajkitermelés búvárszivattyúval

Elsőre talán meglepő lehet, de a csőszivattyúk gyakori felhasználási területének számít az olajkitermelés is. Ennek oka, hogy a búvárszivattyúk különféle áramlási igények meg persze mélységek esetén is képesek hatékonyan a felszínre pumpálni az olajat.

Kifejezetten erre a célra tervezték többek közt az ESP (Electrical Submersible Pump) búvárszivattyúkat, melyek extrém körülmények között is üzemképesek, és ha szükséges, a 150 Celsius-fokos hőmérsékletet is képesek elviselni. Sőt, akár 3,7 kilométeres mélységből is képesek felszínre pumpálni a “fekete aranyat”. 

Ezek tükrében talán nem meglepő, hogy ezeknek az eszközöknek a működéséhez jelentős energiára van szükség, így felhasználásuk csak ipari körülmények között jellemző.

Mikor érdemes búvárszivattyút használni?

Akadnak olyan helyzetek, amikor a csőszivattyú használata kifejezetten ajánlott lehet. Általában egy szakértő határozza meg, hogy mikor legyen ez, aki részletesen megvizsgálja az elérhető erőforrásokat, a rendelkezésre álló lehetőségeket és az igényeket is.

Egy búvárszivattyú jó megoldást jelent, ha öntözővízre van szükségünk, melyet a kút mélyéről szeretnénk felszínre hozni. De ezenfelül vízelvezetéshez, szennyvíz szivattyúzásához, általános ipari célokra és trágyaszivattyúzásra is alkalmazhatjuk. Jó szolgálatot tesznek tűzoltási feladatok vagy aknák víztelenítés során, illetve öntözőrendszerek elemeiként is.

Fontos tudni, hogy kikapcsolt állapotban történő vízellátásra a búvárszivattyúk nem képesek. Ha tehát erre van szükségünk, abban az esetben érdemes házi vízművet vásárolnunk.

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)