Dunaújváros Hetilap

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

doszerk - 2024. április 26. 18:27

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Ünnepi eseménynek adott otthont pénteken délután a felújított Mondbach-kúria, ahol önkormányzatunk a város 73. születésnapját ünnepelve adta át Dunaújváros Díszpolgára címet, ezúttal Gurisatti Gyula négyszeres világbajnok és Európa-bajnok búvárúszónak, világbajnok mozgáskorlátozott sporthorgásznak, paralimpikon sportlövőnek, egy igazi példaképnek.

A himnusz közös eléneklése után előbb a Kávészünet zenekar ünnepi koncertjét élvezhették a megjelentek, majd Pintér Tamás polgármester köszöntötte az ünnepség résztevőit, végül a díjátadás előtt elhangzott a kitüntetett méltatása, melyet természetesen mi is megosztunk olvasóinkkal – íme!

"2024-ben a Dunaújváros díszpolgára kitüntető címre jelölést kapott Gurisatti Gyula többszörös búvárúszó világbajnok, horgász világbajnok, négyszeres paralimpikon.
Gurisatti Gyula, a városunkban felnőtt és azóta is itt élő egyik kiemelkedő sportolónk még kisgyermek korában, orvosi javaslat alapján kezdett el sportolni, amely azóta végig kíséri mindennapjait.
Búvárúszóként 1982-1999-ig volt a magyar felnőtt válogatott keret tagja. Uszonyos úszásban többszörös magyar bajnok, tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnok. Eredményekben gazdag munkáját és magas szakmai felkészültségét két egymást követő évben is a magyar uszonyos- és búvárúszó szakág legeredményesebb utánpótlás nevelőedző címmel jutalmazták. Egy sajnálatos sportbaleset következtében 25 évvel ezelőtt április 23-án egy búvárpalack felrobbanása után, mindkét lábát elveszítette térd alatt. Van, aki sajnos az életét is feladja ilyen helyzetben, de Gurisatti Gyula, nemhogy felépült, de a sport és a mozgás iránti szeretete, a lelkes fiatalok utánpótlás nevelésébe vetett hite nem engedte, hogy eltávolodjon a sporttól: tovább folytatta búváredzői hivatását és új sportágak is felkeltették érdeklődését, úgy, mint például a sportlövészet és a versenyhorgászat, amelyekben nevéhez rendre igencsak eredményes szereplések kötődnek. 2001-től Gurisatti Gyula a Magyar Tájékozódási Búvárúszó Szakág vezető edzője lett. 2007-től a parasportlövő válogatott tagja.

Felesége, Gurisattiné Nagy Edina a napokban közösségi oldalán azt írta: (…) 25 éve, hogy április 23-án úgy este 6 körül megváltozott kis-és nagy családunk élete, de legfőképpen az ÖVÉ. (…) Akkoriban ritkán volt egyszerű, és csak néha könnyű. Viszont Ő lábra állt, mi meg talpra! Hálás vagyok mindennek és mindenkinek, hogy az akkor még csepp lánykáink teljes családban nőhettek fel, és születhetett egy kistestvérük is.

Személyisége és sportban elért sikerei alapján motiváció a mai fiatalok számára. Élete nagy traumájáról, és az abból történő sikeres felállásról korábban így beszélt:
– Nem tartoztam soha a tehetséges sportolók közé. Mindent, amit az életben elértem, azt a kitartó, kemény és céltudatos munkának köszönhetem. A sport nem csak fizikálisan, de lelkileg is megedzi a testet. Biztos vagyok abban, hogy a balesetem utáni gyors felépülésemet a sportnak és a családomnak köszönhetem. Azt remélem, hogy saját példámmal erőt tudok adni azoknak a sorstársaimnak, akik hasonló helyzetbe kerülnek. Azoknak az embereknek, barátoknak, akik bíztak felépülésemben és bátorítottak, velük szemben nem tehettem meg azt, hogy feladjam a küzdelmet és ne folytassam tovább a sportot, ami az életemet jelenti. Szeretném átadni tanítványaimnak azt a sok tapasztalatot, amit az elmúlt évtizedek alatt az élsportban megszereztem. Kimondhatatlan érzés az, amikor egy tanítványom a dobogó legfelső fokára áll. Ez ad erőt, a további munkámhoz.

Miskolczi Julianna, jelenlegi sportlövő edzője szerint Gurisatti Gyula óriási küzdőszellem. Életútja, pozitív életszemlélete példát mutat, hogy a legnehezebb helyzetekből is van kiút.
– Gyula rengeteget edz, készül, hogy, hogy a pekingi, londoni, riói és tokiói olimpiák után a következő, Párizsi Olimpián is képviselje városát, egyesületét és hazáját sportlövészetben. Idén 58 éves, hosszú pályafutás van mögötte: sportlövőként is rengeteg szép sikert tudhat magáénak, a rengeteg országos bajnoki cím mellett évekig világranglista vezető volt. Gyula nagyon jó ember, ott segít mindenkinek, ahol tud, iskolákban, különböző rendezvényeken mesél életéről, céljairól. Rendkívül motiváló, büszke vagyok, hogy ismerhetem, és dolgozhatom Vele!

Gurisatti Gyula 1990-ben, mint Dunaújváros első világbajnoki címét elnyerő sportolót „Pro Urbe” elismerő díjban részesítette a városvezetés. 2003-ban Csík Ferenc állami kitüntetést kapott, majd 2009-ben „Dunaújváros Sportjáért” díjazott lett.
– Nagyon büszke vagyok az én apukámra, hiszen a kitartásról a legjobb példát mutatta és mutatja a mai napig számomra. – kezdte egyik lánya, Gurisatti Gréta. A legtöbbször úgy tanított kiskorunkban minket, hogy észre sem vettük. Sosem kötelezett semmire, mindig csak elmondta, például; hogy ha reggel hajnal 5-kor mentünk edzésre, hogy nem kell mennünk. Akkor menjünk, ha mi jobbak szeretnénk lenni. De persze ki ne akarna jobb lenni, nem igaz? Anyával ketten fantasztikus egységet alkotnak, amiben mindig van egy jó nagy adag humor. Ez az egész családra jellemző lett, és a nehéz helyzetekben ez a mosoly mindig segít. Nagyon összetartó család vagyunk, pont annyira, mint amilyen kitartó volt apa 25 évvel ezelőtt, amikor történt a balesete. Az egész család nevében mondhatom, hogy ez egy nagyszerű nap számunkra, és nem csak, azért, mert a nővéremet, Lillát végre leöregezhetem, mivel ma lett 30 éves. Isten éltesse! De apa is kitett magáért, hiszen a város díszpolgára lett. Büszkék vagyunk Rá! – fogalmazott Gurisatti Gréta.

Gurisatti Gyula inspiráló élettörténete, kitartása, sportkarrierje Mindannyiunk számára példaként szolgál. Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Gurisatti Gyulát példaértékű, tiszteletreméltó pályafutása elismeréseként „Dunaújváros Díszpolgára” kitüntető címben részesíti."

Végh Zoltán felvételei

Meghatottan köszönte meg a kitüntető címet Gurisatti Gyula, majd szavait követően Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke méltatta Dunaújváros új díszpolgárát. Az ünnepség hivatalos része a szózat eléneklésével ért véget, ezt követően Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester mondott pohárköszöntőt Gurisatti Gyula részére, s az érdeklődők megtekinthették a Kronászt Margit történész által vezetett tárlatot is.

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.