Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

doszerk - 2024. április 19. 8:30

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A jó hír az, hogy léteznek alternatív, természetes megoldások. Ezek közül az egyik leghatékonyabbak a SleepAir orrtapaszai, melyek gyors és hosszú távú segítséget nyújtanak az orrdugulás megszüntetésére. Ennek köszönhetően nem kínoz bennünket a rossz minőségű éjszakai pihenés és annak következményei sem.

Orrtapaszok - mechanikus, gyógyszermentes kezelés

Orrsövény, allergia vagy akár reflux is okozhat orrdugulást. Ha Te is ettől a problémától szenvedsz, akkor ne gyógyszerekkel kezeld első körben! Van rá mechanikus megoldás is, csak az orrod külső oldalára kell orrtapaszokat helyezni, és azonnal enyhülnek a tünetek. Ezek finom emeléssel megnyitják a légutakat, hogy könnyebben tudj lélegezni. Amellett, hogy kényelmesen és egyszerűen felhelyezhetők, akár 31%-os légáramlás-javulást érhetünk el velük az orrunkban. 

Rendszeres orröblítés

Csak sós víz és orröblítő készülék (nyomóflakon vagy neti kanna) kell hozzá, és ha rendszeresen alkalmazod, sokat fog enyhülni az orrdugulásod. Ha ezekkel átmosod az orrjáratokat, akkor eltávolítod vele a váladékot, allergéneket, irritáló anyagokat. Ennek köszönhetően sokkal jobb lesz a légáramlás az orrüregekben. Használd prevencióként azt követően is, hogy megszűntek a tünetek.

Légpárásítás

Az ideális páratartalom beltérben 30-50% közötti. Akár magasabb, akár alacsonyabb, különféle tüneteket okozhat. Ha 30% alatti ez az arány, akkor száraz a levegő. Ez pedig irritálhatja a nyálkahártyát: köhögést, orrdugulást és egyéb légúti tüneteket okozhat. Szerezz be első lépésben egy higrométert vagy egy meteorológiai állomást, és ellenőrizd a pára mennyiségét otthonodban! 

Amennyiben párásításra van szükség, néhány szobanövény már sokat segíthet. De helyezhetsz nedves törölközőt is a radiátorra, hogy növeld a páratartalmat. Ezek mellett jó szolgálatot tesz egy párásító készülék is, mellyel könnyen és gyorsan megfelelő körülményeket teremthetsz. 

Arra figyelj nagyon, hogy nem szabad túlzásba vinni a párásítást, mert könnyen fordulhat visszájára. Ha 50% fölé emelkedik a pára mennyisége, penészesedés indulhat el, ami szintén okozhat légúti gondokat, allergiát.

Természetes orrspray: légzőgyakorlat

A fenti praktikákkal és az orrtapaszokkal gyorsan javulhatnak az orrdugulási panaszok. Nem árt azonban, ha meg is edzed kicsit az orrjáratokat! Ennek alapja, hogy ne a szádon át, hanem az orrodon keresztül lélegezz! 

A kontroll-megállítás légzéssel nemcsak szabadabbá teszed az orrüreged, hanem meg is tisztítod. A lényege az, hogy teljes kilégzést követően egy pillanatra megállítod a levegővételt. Majd amikor az első inger előjön, veszel egy mély levegőt. Ezt négyszer érdemes megismételni egymás után.

Amennyiben mégsem enyhül a probléma, fordulj mindenképp szakorvoshoz, hogy kiderítsék és megszüntessék az okokat!

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Keresd magad a galériában, aztán irány a Vasmű út!

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.