Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

doszerk - 2024. április 25. 8:30

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot, amelyeket követve mi is rálelhetünk arra a tökéletes fogorvosra, akire szívesen rábízzuk a fogaink egészségét, a mosolyunkat. 

Kérjünk ajánlást!

Az egyik legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk egy fogorvos megbízhatóságáról, az, ha olyan emberektől kérünk ajánlást, akiknek már vannak személyes tapasztalataik. Kérhetünk tanácsot a családtagjainktól, a barátainktól vagy a kollégáinktól. Az ő tapasztalataik sokat segíthetnek abban, hogy eldöntsük, melyik fogorvos lehet a legjobb választás számunkra. 

Nézzünk körül online! 

Természetesen nemcsak a közvetlen környezetünk véleményére adhatunk, hanem másokéra is! Ma már sokan osztják meg a tapasztalataikat az interneten, így a legtöbb fogorvosról is találhatunk már értékeléseket. Ezeket nem csak a szakemberek saját oldalán érdemes keresni, hiszen az itt megjelenő kommenteket a saját kedvük szerint szerkeszthetik. Inkább nézzünk meg nagyobb, gyűjtő adatbázisokat, fórumokat vagy egész egyszerűen a Google saját értékelő rendszerét!

Persze az adott fogorvos saját oldalán is elidőzhetünk egy kicsit, itt célszerű megnézni a szakmai hátterüket, a korábbi tapasztalataikat, az általuk nyújtott szolgáltatások listáját. Ez utóbbi különösen akkor lehet érdekes, ha valamilyen speciális céllal – például egy fogpótlás vagy fogszabályozás miatt – keresünk szakembert.  

Foglaljunk időpontot!

Ha már leszűkítettük a lehetséges fogorvosok körét, érdemes őket felkeresni. Már az időpontegyeztetésnél is legyünk figyelmesek: mennyire rugalmasak az időpontfoglalás terén? Megfelelő tájékoztatást kapunk? Türelmes és kedves velünk az asszisztens? Talán apróságnak tűnnek ezek a kérdések, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hangulatban érkezünk egy-egy vizsgálatra, hogy milyen légkörben telnek ezek a látogatások. 

Tegyünk egy próbát!

Amennyiben átmentek az első rostán az időpontfoglalás során, még mindig nincs minden eldöntve: először érdemes elmenni egy általános vizsgálatra. Ennek során figyeljünk oda az orvos kommunikációjára, arra, hogy türelmes, illetve nyílt-e a magatartása, hogy mennyire magyarázza el részletesen a kezelési lehetőségeket. Az is nagyon fontos, hogy az egész ellátás során kényelmesen és biztonságban érezzük magunkat. 

Egy ilyen látogatás során továbbá felmérhetjük, hogy mennyire szimpatikus maga a kezelés környezete. Sokak számára lényeges kérdés, hogy rendelkezik-e az orvos a legmodernebb eszközökkel, az pedig valószínűleg mindenki számára döntő, hogy megfelelő-e a higiénia a rendelőben. 

Kérdezzünk bátran!

Ha megtaláltuk az ideális orvost, akiben valóban megbízhatunk, biztosan nem félünk majd feltenni a kérdéseinket. Hiába az előzetes online kutatás, személyesen is érdemes először egy beszélgetéssel kezdeni, amely során tájékozódhatunk a szakmai hátteréről és a tapasztalatairól. Amennyiben ez fontos számunkra, akár arról is kérdezhetünk, hogy részt vesz-e rendszeres továbbképzéseken, képben van-e a legfrissebb fogorvosi eljárások és technikák terén, legyen szó fogpótlásról vagy akár fogfehérítésről. 

Ekkor érdemes a munkadíjakról és részletes tájékoztatást kérni. Természetesen ez nem árulkodik arról, hogy mennyire megbízható egy fogorvos, de egyes esetekben a költségek döntőek lehetnek. 

Ne feledjük, hogy a fogorvos kiválasztása hosszú távú hatással lehet az egészségünkre és jóllétünkre. Ne siessünk tehát a döntéssel, és ne habozzunk több fogorvost is felkeresni, amíg megtaláljuk azt a szakembert, akiben teljes mértékben megbízunk, és akire számíthatunk a jövőben is.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban!