Dunaújváros Hetilap

Újra Esélyegyenlőségi napot szerveznek

Fábos Zsolt - 2024. április 4. 9:30

Május utolsó vasárnapja minden esztendőben a gyerekeké, ez természetesen idén sem lesz másképp. A Szalki-szigeten izgalmas programsor várja majd az apróságokat május 26-án. Az is hagyomány városunkban, hogy a gyereknap egyik kísérőrendezvénye az Esélyegyenlőségi nap, aminek már el is kezdték a szervezését.

A Szalki-szigeti kempingben találkoztak az Esélyegyenlőségi nap szervezői, résztvevői, hogy megkezdjék az idei programsor szervezését. A szociális intézmények és civil szervezetek képviselőit Barta Endre humán alpolgármester köszöntötte, aki szerint ez a program elsősorban az érzékenyítésről fog szólni:
– Városunkban tavaly szerveztünk egy nagyszabású érzékenyítő hetet, ahol alaposan körbejártuk ezt a témát és azt gondolom sokan felfigyeltek a hátrányos, nehéz helyzetben élők körülményeire, problémáira. Tulajdonképpen ezt folytatjuk majd itt a Szalki-szigeten, a kempingben május 26-án. Erre az Esélyegyenlőségi napra nagyon sok intézményünk, illetve civil szervezet jelezte, hogy részt venne, szeretnének a maguk eszközeivel hozzájárulni a sikeres lebonyolításhoz. Ezért vagyunk ma itt, hogy átbeszéljünk mindent, egyeztessük a részleteket, megnézzük a helyszín adta lehetőségeket. Mi erre készülünk ezen a napon, hogy ismerkedjünk, együtt legyünk, játsszunk és tudjunk, legyünk képesek azonosulni mások gondjaival, problémáival. Azt gondolom, hogy mi itt Dunaújvárosban szerencsések vagyunk, mert egy nagyon jó szakmai háttérrel rendelkező intézményi struktúránk van, remek szakemberekkel és mindemellett remek civil szervezetek is bekapcsolódnak. Magának a rendezvénynek a koordinátora a Duna Dog Center lesz majd, akiknek már most köszönöm a lelkes hozzáállást.

A május 26-i Esélyegyenlőségi nap a fogyatékossággal élők, vagy bármely más okból hátrányos helyzetű emberek napi gondjaira, életmódjára, esélyeire hívja fel a figyelmet. Czibere Cecília, a Duna Dog Center vezetője, a rendezvény koordinátora szerint lesznek majd szemléletformáló és érzékenyítő program elemek is. 
– Ezen az Esélyegyenlőségi napon szeretnénk érzékenyíteni a hozzánk érkezőket a fogyatékossággal élők problémáit illetően. Szeretnénk megmutatni, hogy ezeknek az embereknek mivel, milyen problémákkal és nehézségekkel kell szembenézniük nap mint nap. És azt kell mondanom, hogy sokan élnek nehéz, kiszolgáltatott helyzetben, kell, hogy a többségi társadalom nyisson feléjük. Természetesen nem elég, ha tudjuk, látjuk és akár segítünk is, de ezeket a cselekedeteket, érzéseket, érzelmeket tovább is kell adnunk gyermekeink felé, hogy ők már egy elfogadóbb és befogadóbb társadalom részesei legyenek.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Lakossági fórumon a kutyás ügyek

Lakossági fórumon a kutyás ügyek

2024. máj. 31.

Fórumra várták a múlt héten az ebtulajdonosokat az MMK-ba az utóbbi időben a városban történt kutyamérgezések miatt. 

Posta nyílik a Béke városrészben is!

Posta nyílik a Béke városrészben is!

2024. máj. 30.

A Magyar Posta a korábbi években takarékossági okokra hivatkozva több száz postát zárt be az országban. Nekünk természetesen a sajátjaink fájtak a legjobban, utoljára 2022 novemberében a Dunaújváros 8-as, a Béke városrésziek postája, ami a SPAR áruházban üzemelt. Városunk polgármestere a héten jó hírt közölt: újra lesz posta a Béke városrészben! 

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

2024. máj. 30.

Dunaújvárosi megállója is volt a Tisza Párt első országjárásának, a Magyar Péter nevével fémjelzett alakulat múlt csütörtökön mutatkozott be a Városháza téren. Több ezer ember várta, a közönség kemény kormánykritikus szólamokat hallhatott, de a szónok nem kímélte a város korábbi, fideszes vezetését sem.

Hasznos a belvárosi lomtalanítás, csökkent a szemét mennyisége

Hasznos a belvárosi lomtalanítás, csökkent a szemét mennyisége

2024. máj. 30.

Az elmúlt időszakban ismét lomtalanítás volt városunkban. A már szokásos tavaszi lomtalanítási sorozat utolsó előtti állomásán ezúttal négy helyszínen is várták a városlakókat. Talán a hosszú hétvége, talán a jó idő miatt is, a szokásosnál egy kicsit kevesebben kapcsolódtak be a munkálatokba.

Dunaújvárosi résztvevők a NATO-gyakorlaton

Dunaújvárosi résztvevők a NATO-gyakorlaton

2024. máj. 29.

Mind az egészségügyi, mind a logisztikai kontingensben szerepet vállaltak a NATO – és egyúttal a világ – legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlatán a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén a közelmúltban. Izgalmas és tanulságos bevetés volt!

Tető került a múzeum belső udvara fölé

Tető került a múzeum belső udvara fölé

2024. máj. 28.

Kiállításmegnyitóval és koncerttel avatták fel a felújított Intercisa Múzeumot a közelmúltban. Közel félmilliárd forintból újult meg a város múzeuma, többek között a fedetlen belső udvara üveg tetőszerkezetet kapott.

Térfigyelő kamerát kap az új közösségi tér

Térfigyelő kamerát kap az új közösségi tér

2024. máj. 28.

Köztéri fogadóórát tartott Szabó Zsolt, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a közelmúltban, aki arról is tájékoztatást adott, hogy lakossági kérésnek eleget téve térfigyelő kamerát telepítenek majd az újonnan épített közösségi parkba a Munkácsy utcában.