A pécsi Zsolnay-negyed programjai

doszerk - 2024. május 3. 15:00

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

A ma már hungarikummá nyilvánított Zsolnay-negyed tartalmas programokkal, kulturális eseményekkel, ismeretterjesztő előadásokkal várja a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

A programnaptár

A helyszínen nem csupán a porcelángyártást és annak termékeit, a Meseweb oldalán kínált gyerek étkészletet lehet megismerni, hanem komplex szórakozási lehetőséget is tartogatnak az érdeklődők számára. Az állandó kiállítások mellett időszakos kiállítások, zenei koncertek, tudományos előadások és más programok is elérhetők, ezekről a helyszín weboldalán lehet tájékozódni.

Miért izgalmas lehetőség ez a gyerekek számára?

A helyszínen olyan lenyűgöző látványosságokat találhatunk, mint a csillagok és a világűr megfigyelésére készült planetárium, belecsöppenhetünk a virtuális valóságba, izgalmas tudományos kísérleteknek lehetünk szem- és fültanúi, átélhetjük a súlytalanság állapotát, de itt található Pécs legújabb szabadtéri kalandjátéka is, ahol Zsolnay Vilmos bőrébe bújva lehet végigmenni a híres gyártulajdonos életútján, miközben feladatokat kell megoldani.

Hogyan hozható közelebb a gyerekekhez ez a történet?

Várszegi Adél Zsolna és az eozingyár könyve játékos formában igyekszik bemutatni a Zsolnay-negyedet a gyermekek számára, amelyben egy izgalmas kalandnak lehetnek részesei, ezáltal megismerhetik a híres porcelánt.

Esti mesének is kiváló olvasmány, a gazdag és színes illusztráció pedig nagyon inspiráló. A történet a Zsolnay-negyed helyszínein játszódik, ezért akár előzetesen is érdemes a könyvet elolvasni, hiszen így még izgalmasabbá válik a gyerekek számára az, hogy valóságban is eljuthatnak a mese színterére.

A porcelángyártás folyamatának megismerése

Zsolnay Vilmos egy egészen különleges mázat fejlesztett ki, ami nem más, mint az eozin. Kora legnagyobb vegyészei dolgoztak ezen a projekten és a végeredmény világsikert hozott a gyártulajdonos számára.

Az eozin különlegessége az, hogy égetés során teljesen egyedi színvilág alakul ki az adott tárgyon, ezáltal minden egyes darab másképpen néz ki. A Zsolnay-negyedben a porcelángyártásba is be lehet tekinteni, sőt kiállításokon csodálhatóak meg a legszebb darabok.

A gyerekek számára is készül minőségi porcelántermék

Már a gyerekeknek is vásárolható Zsolnay porcelán, ezek előnye, hogy minőségi erős darabok, szemben a műanyag poharakkal, tányérokkal. Ez lehetővé teszi azt, hogy a legkisebbek is élvezhessék Zsolnay Vilmos hagyatékát, ráadásul a tervezők értenek a gyermekek nyelvén, hiszen az egyik legnépszerűbb mesehőst, Bogyót és Babócát, valamint barátaikat helyezték el ezeken a porcelántárgyakon.

A Pécsre látogatók semmiképpen se hagyják ki ezt a remek programlehetőséget, ami a család összes tagja számára izgalmat tartogat. Minden korosztály megtalálhatja ezek között azokat az eseményeket, amelyek legjobban érdeklik.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.