Dunaújváros Hetilap

Már az információ is életet menthet!

spigott - 2024. február 2. 8:30

Minél több életmentő készülék van egy városban a különböző cégeknél vagy intézményeknél, annál biztonságosabb az adott település is.

Mint arról beszámoltunk, megújul Dunaújváros defibrillátor térképe, melyet még 2021-ben adták át a Dózsa György úti főposta előtt, ám mivel az elmúlt bő két esztendőben több helyszínen is sikerült új életmentő készülékeket beszerezni, aktuálissá vált az információs tábla frissítése. Az egyik ilyen helyszín a Bartók Kamaraszínház volt, mely októberben gazdagodott egy defibrillátorral, ezért arra kértük Orosz Csaba önkormányzati képviselőt, a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi tagját, ossza meg gondolatait velünk arról, miért is nagyon fontos, hogy minél több helyen legyen ilyen készülék, s a város lakói tudjanak ezek fellelhetőségéről.

– Dr. Máté Ágnessel, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Osztályának osztályvezető főorvosával és a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetével, Feth Kata segítségével régóta foglalkozunk az újraélesztéssel, ennek kérdésével, talán sokan emlékeznek rá, három újraélesztési Guinness-rekord is született már Dunaújvárosban. Azért is tartjuk fontosnak, hogy mindenki tudjon újraéleszteni, mert bármikor szükség lehet rá, de vannak olyan esetek, amikor defibrillátorra van szükség, s minél több van egy városban, minél több van a különböző cégeknél, intézményeknél, annál biztonságosabb a város is. Mikor a Bartók Kamaraszínháznak életmentő készüléket adományoztunk, Őze Áron ötletét vittük tovább, mert minden korosztály jár színházba, sok-sok ezer ember megfordul egy évadban, s bármikor szükség lehet erre az eszközre. A színház azért is jó helyszín, mert sokat nyitva van, akár az utcáról is be lehet szaladni a készülékért, s ezért is jók az információs táblák, hogy az emberek tudják, hol vannak a városban ilyen újraélesztő defibrillátor eszközök. Az önkormányzatnál és a színházban a dolgozók oktatását is megtartottuk, hogy tudják ezeket az eszközöket biztonságosan használni, de természetesen lesz a jövőben is ilyen képzés, mely egyébként benne volt a defibrillátor eszköz árában.

Képek: DO-archív

Mint azt Orosz Csabától megtudtuk még, következő projektjük is szívet melengető, s amennyiben minden jól alakul, egy szép dicséretet kaphat városunk a közeljövőben.
– A következő projektünk is nagyon izgalmas, mert a Magyar Vöröskereszt kiírt egy pályázatot, melyen a "Humanitárius település" címre lehet pályázni, s ezen mi is szeretnénk elindulni. Úgy gondolom, hogy Dunaújváros minden előírásnak, feltételnek megfelel, ezért is szeretnék erre nevezni, s bár ez semmilyen pénzdíjjal nem jár, szerintem hatalmas dicséretet és erkölcsi elismerést jelentene a városnak és a város lakóinak egyaránt.

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.