A nyár slágere!

doszerk - 2024. április 18. 8:30

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Bizony, jólt tippeltél, ez nem lehet más, csakis a lángos. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla.

Hogy készítették a lángost nagyanyáink? 

Nem véletlen, hogy a lángos régen, a nagyszüleink korában is népszerű volt. Hiszen nem kell sok hozzávaló, mégis egy laktató étel a végeredmény. 

Viszont hiába kell kevés hozzávaló a lángoshoz, nem mindenkinek sikerül igazán jól elkészíteni. Az olyan az élesztős tésztákat, amik olajban sülnek, nagyon sok ponton el lehet rontani. És, hogy egy régi klasszikust idézzek: ami elromolhat, az rendszerint el is romlik. Persze csak viccelünk, de nézzük csak, hogyan lehet elrontani a lángos tésztáját.

Hasznos tanácsok lángos készítéskor

A Retro Lángos Budapest megosztja a legjobb tippeket. Hiszen ők aztán kitanulták minden csínját-bínját ennek a hungarikumnak. 

Haladjunk tehát a készítéskor a következő ajánlás alapján:

1. Tartsd be a megfelelő kelesztési időt!
2. Jó minőségű lisztet használj!
3. Ne süsd túl alacsony hőfokon, mert magába szívja az olajat.
4. Ne süsd túl magas hőfokon, különben könnyen megég, a közepe pedig nyers marad!
5. Annyi olajat tegyél a sütőedénybe, hogy ne érjen le az aljára a tészta. 

Ha pedig minden próbálkozás ellenére ezek a tippek sem váltak be, akkor lehet az a legjobb választás, ha a profikra bízod a készítést. Így nem kell lemondani az igazi, retró ízélményről. 

Mi legyen a lángoson? 

Vannak persze, akiknek sikerült megugrani a feladatot és elkészült a csodás, finom lángos, így gondolkodhatunk azon, hogy mi legyen ebben az esetben a feltét. Nagyanyáink persze a klasszikusra esküsznek, és jöhet a csípős fokhagyma, a savanykás tejföl, a tetejére pedig a nagy adag reszelt sajt. 

Érdemes a végső döntés előtt végiglapozni a retró lángos kínálatát, mert a hatalmas választékból lehet, hogy új ihletet kapunk. Így könnyen új szerelem kerülhet a tányérra.

Tehetünk például a lángosunkra egy finom bolognai szószt, tépett malachúst, zöldségkeveréket vagy érdekesebb sajtokat. A lehetőségek tárháza végtelen. Sőt most már lehet kapni édes változatokat, így ha édesre vágyunk, kipróbálhatjuk a nutellás lángost is. 

Aki szereti a különleges párosításokat, az ennél is tovább mehet, számukra jó választás a kecskesajtos, a kapros-juhtúrós, esetleg a sonkás-rukkolás változat. 

Mit szólnának ehhez nagyanyáink?

Ezek valóban nem szokásos ízek, és az is lehet, hogy sokan maradnak a hagyományos, retró változatnál, mely nem véletlenül népszerű és bizony nemcsak a magyarok, hanem az ide érkező turisták nagy kedvence is. Ez egy olyan hungarikum, ami messze földön híres, és aki ellátogat kis hazánkba, az nagy eséllyel kipróbálja. 

Viszont a lángos nem állt meg ott, ahol nagyanyáink hagyták. A modern világ megtöltötte új ízekkel, élményekkel és új szemlélettel. Így a retró lángostészta egy igazi kultúrákat összekötő étel, amiben a nosztalgia találkozik az újszerű gondolatokkal. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!