Dunaújváros Hetilap

A város közbiztonságáért – három díjazottal

doszerk - 2024. április 18. 11:00

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Ünnepi eseménnyel, a Dunaújváros Közbiztonságáért díj átadásával kezdődött a közgyűlés a Városházán ma délelőtt.

Évtizedes áldozatvállalás elismerése

Dunaújváros közgyűlése minden évben Dunaújváros Közbiztonságáért díjat adományoz. Az elismerés azon személynek, hivatásos állományú rendőrnek, tűzoltónak vagy közösségnek adományozható, aki a város közbiztonságáért kiemelkedő tevékenységet folytatott. 
A díjazott személyére a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, a Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, a közgyűlés közbiztonsági ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjai, valamint a közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot – végül a jelölt vagy jelöltek személyéről a közgyűlés dönt. 
A közgyűlési teremben rendezett ünnepségen kiderült, idén hárman érdemesültek a szféra legrangosabb elismerésére, a díjakat Pintér Tamás polgármester adta át; az alábbiakban a díjazottak méltatását találják.

Kővágóné Kőkuti Eszter

A díjra jelölést kapott Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, aki 2010-ben került a Dunaújvárosi Tűzoltóság, majd a Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományába segéd-előadónak humán-gazdasági szakterületen. 
Szakmai tudását folyamatosan gyarapította: mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett vállalkozási és államháztartási szakon, majd ezt követően a Dunaújvárosi Egyetemen humán szervező diplomát vett át. Szorgalmának köszönhetően 2010 márciusától segédelőadóként, 2013 októberétől a kirendeltség referensként, majd 2021 márciusa óta kiemelt főelőadóként végzi a munkáját humán-gazdasági szakterületen. Munkájának eredményessége erején felüli munkabírásának, szakmai érdeklődésének, kitartásának köszönhető. Munkavégzésére jellemző a rendszerben gondolkodás, a proaktivitás és a szorgalom. Minden emberi minőségében lehet rá számítani lelkes segítőkészségére, emlékezőképességére és szakmai tapasztalatára. 
Különös nap ez a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség életében, hangsúlyozza Szávó-Szabó Dóra tűzoltó főhadnagy: 
– Ezen a napon az a megszokott, hogy a hősies helytállásról, a tűzoltói hivatás nehézségeiről szoktunk beszélni. Most mi mégsem a hős tűzoltókról beszélnénk, hanem egyetlen kivételes személyről, aki nélkül a mi hőseink élete még nehezebb lenne. Egy olyan kolleganőt emelnénk ki, aki nem a káresetek során mutat példát munkásságával, hanem hőseink hétköznapi ügyes bajos dolgait, problémáit könnyíti meg. Eszter beszélgetéseink során általában csendes megfigyelő, azonban rendkívüli érzéke van, mikor kell egy felejthetetlen aforizmát elejtenie, melyet az egész laktanya napokig nevetve emleget. Szintén kedvességét tükrözi, hogy szabadidejét feláldozva otthonában tűzoltó férjének rádió forgalmazását hallva egy elhúzódó káreset után a laktanyába besietve meleg teával és több tucat palacsintával várta a végrehajtó állományt. Remek konyhai képességeit máskor is megcsillogta, hiszen neki a hajnali 4 órás pogácsa sütés sem akadály, ugyanis ahogy ő mondja, a hajtogatott csak frissen finom. Ezekkel a pogácsákkal csak egy probléma van, valamikor nem érnek fel a második emeletre, mert már a híradónál elkapkodják őket a fiúk. A saját problémái elé helyezi a többiek gondjainak megoldását. Rendkívül szerény, a figyelem középpontjában nem szeret lenni, a rivalda fényt inkább elkerüli. 
Kővágóné Kőkuti Eszter mindig szem előtt tartja, meghallgatja az állomány tagjainak problémáit úgy a magánéleti, mint szakmai szempontból. Kollégáinak készséggel segít, és mindig van egy kedves szava mindenkihez. Munkáját a legnagyobb pontossággal végzi, rendkívül lelkiismeretesen, tényekre alapozva látja el a feladatát. Bár a számok világában szerezte szakmai tapasztalatát, az általa összeállított jelentéseket, dokumentumokat olvasva ugyancsak szembeötlő tulajdonság az akkurátus és szabatos megfogalmazás. A kirendeltség meghatározó tagja, családi háttere példaértékű: négy gyermek édesanyja. 
Hosszú időn át végzett magas szintű szolgálatteljesítéséért Dunaújváros közgyűlése Kővágóné Kőkuti Esztert Dunaújváros Közbiztonságáért díjban részesítette. 

Bak Róbert József

A kitüntetésre jelölést kapott Bak Róbert József, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság rendőr főtörzszászlósa.  Bak Róbert József 1997-ben kezdte meg hivatásos rendőri szolgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztály Őr- és Járőrszolgálati Alosztály állományánál; 2003-ban helyezték át Dunaújvárosba. Hivatásos rendőri szolgálata alatt mindvégig közrendvédelmi szakterületen – járőrvezetői, szolgálatparancsnoki, szolgálatirányító parancsnoki és csoportparancsnoki beosztásokban – látta, illetve látja el feladatait. 
Szakmailag felkészült, szolgálatellátását mindenkor elfogulatlanság, lelkiismeretesség, következetesség, célirányosság és megfontoltság jellemzi. Kiemelt szerepe van az állományba kerülő közrendvédelmi járőrök mentorálásában is; megszerzett tudásának, ismereteinek, tapasztalatainak átadásával hatékonyan segíti azok beilleszkedését, valamint feladatellátását. Rendőrként és dunaújvárosi lakosként is elkötelezetten, kitartóan dolgozik a közrend-, közbiztonság fenntartása érdekében. Hivatását több mint két évtizede a rendvédelmi hivatás etikai alapelvei és az esküjében vállaltak szerint gyakorolja. 
Bak Róbert József évekkel ezelőtt helytállásáért Bátorságért érdemérmet kapott, amikor egy ügy kapcsán a Dunából mentette ki egy embertársát. 
Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós hosszú évek óta tevékenyen hozzájárul a város közbiztonságának fenntartásához, megerősítéséhez; példamutatása megbecsülésre, elismerésre érdemes. 
Hosszú időn át végzett magas szintű szolgálatteljesítéséért Dunaújváros közgyűlése Bak Róbert József munkáját a Dunaújváros Közbiztonságáért díjjal ismerte el. 

Varga Éva "Hugi"

A rangos elismerésre posztumusz jelölést kapott Varga Éva, a Pannon Polgárőrség nemrég elhunyt titkára. Varga Éva, vagy ahogyan a legtöbben ismerték, Hugi önkéntes rendőrként kezdte pályafutását, majd elhivatottságának köszönhetően polgárőr lett. 2009-ben költözött Dunaújvárosba, ahol megtalálta a rászorulókon történő segítségnyújtás lehetőségét, érezte, hogy itt új otthonra talált. Hamar a Pannon Polgárőrség aktív tagja, majd titkára, a közösség mozgatórugója lett – 15 éven át dolgozott a dunaújvárosi lakosokért, a köz biztonságáért éjt nappallá téve. 
Aki járt dunaújvárosi rendezvényen, egyebek mellett például Bringatúrán, Parázs-Varázson vagy a rendvédelmi felvonuláson, az biztosan találkozott vele, hiszen mindig ott volt, amikor kellett és az első sorban segített polgárőr társaival együtt.  Nem számított, hogy tél van vagy nyár, munkaszüneti nap, karácsony; segítsége nélkülözhetetlen volt a pandémia alatt is. A társszervezetek is mindig számíthattak rá. A Pannon Polgárőrség tagjai felelevenítették, Hugit a szerelem hozta a városba 16 évvel ezelőtt. Családjáért bármit megtett, hogy egyben tartsa.  A nehézségek ellenére nagyon ambiciózus és életvidám volt. Nagyon jó emberismerő, aki az embereket nem a külsejük alapján ítélte meg, hanem mindenkinek megadta az esélyt. Magánéletében megpróbált mindenkinek segíteni, mindenkihez volt egy kedves szava. Kemény viselkedése ellenére azok, akik a szívéhez közel álltak, bármikor számíthattak rá. Nagyon szerette a vidámságot és az összejöveteleket, mellette sosem lehetett unatkozni, és szomorkodni. Társasági ember volt, aki a társaságot és a hangulatot is összehozta.
Munkáját mindig lelkiismeretesen végezte, a kihívások elé kissé keményen és harciasan állt. Nem kellett keresni a feladattal, mert megtalálta magának az elvégzendő munkát. Ment és tette a dolgát, és ugyan szigorú és határozott fellépése olykor nemtetszést válthatott ki, de ez az, amivel kitűnt a közösségben, és ez neki nagyon jól állt, ezért is bíztak benne sokan. A munka elől soha nem bújt el, sőt mindig kereste, hogy hol van rá szükség, hol tud segíteni. A közös munka vele többnyire jó kedvű volt, voltak nehéz pillanatok, de azt mindig humorral oldotta meg – emlékeztek vissza Varga Évára a Pannon Polgárőrség tagjai. 
Varga Éva szakmai munkája megkérdőjelezhetetlen volt, amit a Szent László emlékplakett, és az Év Polgárőre kitüntetés is bizonyít. Hirtelen halálával nagy űrt hagyott maga után. 
Eredményes, elhivatott szakmai tevékenysége, valamint példaértékű hivatástudata elismeréseként Dunaújváros közgyűlése a díjat Varga Éva részére posztumusz adományozza – az elismerést fia, Salpauer Ádám, valamint élettársa, Peczen Antal vette át Pintér Tamás polgármestertől. 
Az ünnepi ceremónia lezárásaként Orosz Csaba, az önkormányzat közbiztonsági és környezetvédelmi bizottságának elnöke mondott pohárköszöntőt a díjazottak tiszteletére.

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.