Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

doszerk - 2024. április 24. 8:30

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

Ám vannak olyanok is, akik hébe-hóba vásárolnak maguknak könyvet, de nem igazán tudják, legközelebb melyik lenne jó, hiszen akkora a választék. A VegyélKönyvet.hu Webáruház blogjában azonban remek ötleteket adnak e probléma megoldására is, lássuk, mit javasolnak!

Mi az a téma, ami érdekel?

A könyv alatt nem csak regényeket értünk: ide tartoznak a szakmai és ismeretterjesztő könyvek is, így egyáltalán nem fontos, hogy egy vaskos, nehéz nyelvezetű szépirodalmi olvasmányt válassz.

Gondold át, mi az a témakör, ami érdekel, amiről szívesen fogadnál be új információkat! Pszichológia? Történelem? Konyhaművészet? A fent említett webáruház kínálatában ilyen könyveket is találsz, sőt gazdasági, pénzügyi vagy épp ezotéria témában is rálelhetsz sok hasznos, érdekes kiadványra.

Az oldalon több kiadó repertoárjából válogattak, így biztosan megtalálod azt, ami neked való. Nézz szét a kategóriák között!

Ha regényt keresel…

Ha konkrétan egy jó regényre vágysz, akkor az alábbi kérdéseken érdemes elgondolkoznod:

– Milyen műfaj érdekel? Romantikus szerelmi történet vagy realista családregény, netán sci-fi, fantasy vagy krimi? Kimondottan ilyet keress!

– Milyen korban játszódjon a történet? A történelmi regényeket kedveled inkább vagy azokat, amelyek cselekménye a jövőben játszódik? Esetleg a jelen korra reflektáló mű az, ami jó lehet?

– Fontos-e az író? Sokan keresik például a kedvelt írójuk újabb művét, mások kimondottan Nobel-díjas szerzők regényei után kutatnak, míg vannak olyanok is, akiket a könyv címe fog meg inkább, az íróval nem törődnek.

– Hogyan viszonyulsz a posztmodernhez? Egy 20-21. századi regény nyelvezete sokszor feladja a leckét, így nem mindenki szereti ezeket a szépirodalmi műveket. De nem feltétlenül egyszerűbb az sem, ha 18-19. századi regényeket választasz, mert ott a sok idegennek ható, régies kifejezés állhat a megértés útjába. Hogy mi a teendő? Olvass bele a könyv elejébe, és látni fogod, mire számíthatsz.

Az ajánlások is segítenek a döntésben

Ma már sok olyan internetes oldal is van, ahol el lehet olvasni a mások által írt könyvajánlókat, sőt pontozásokat is közzé tesznek, kinek hogyan tetszett a regény. Vásárlás előtt ezeket az oldalakat is célszerű felkeresni.

De kérhetsz segítséget a helyi könyvtárosoktól is, ők biztosan tudják, mely művek a “bestsellerek”, melyiket olvasták a legtöbben. De ugyanígy a könyvesboltok is jól látható helyre teszik ki azokat a példányokat, amelyek a legjobban fogynak.

Járj tehát nyitott szemmel, érdeklődj, olvass utána, melyik mű miről szól, kiknek ajánlják. Ám ha úgy érzed, az egekig dicsért olvasmány nem szólít meg téged, a téma tőled idegen, akkor ne azt válaszd! Van még annyi más remek könyv! Látogass el a VegyélKönyvet.hu Webáruház oldalára, és erről te magad is meg fogsz bizonyosodni!
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban!