Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dupla ünnep a Bartók Kamaraszínházban

Öcaline - 2024. január 3. 16:30

Rendhagyó évzáróra csalogatta a közönséget a Bartók Kamaraszínház még múlt pénteken: remek koncertszínházi bemutatónak tapsolhatott a közönség, egyúttal pezsgővel koccintva a teátrum épületének születésnapjára is!

Ráadásul keresve sem találhatott jobb produkciót a színház a vidám, oldott, kacagós és kacagtató ünneplésre, mint a Milyenek a magyarok című koncertszínházi előadást.

Tabló és látlelet

Az Őze Áron rendezte bemutató egyszerre nagyon erős szövegvilágra épített színházi előadás, meg még a tetejébe remek zenével habosított koncert. Az alap Lackfi János szövege, a magyar groteszk irodalom  – és még: filozófia, létélmény, kocsmakultúra – legszebb hagyományaira épülő darab, tele csodás telitalálatokkal. Tabló és látlelet, persze folyamatosan görbe tükörben, de kínosan precíz pontossággal  ad választ a címben feltett kérdésre.
Az előadás már az első percben berántja a közönséget, közös játékra csábít, meg persze közös kalandozásra a csodák országába – remek zenei betétekkel a tudomány, a kultúra, a sport és úgy egyáltalán, a történelem, a Mi Országunk és a nagyvilág kitüntetett pontjainak birodalmába, a Los Alamos-i marslakókig, a Hollywood-i géniuszokig. Meg persze a kiadós búslakodás jogáig, a megoldjuk okosba’ alapképletéig, az ügyesbetonig, a „Kérsz-e kovászost/ Hozzak-e lángost?” fenomenális rímpárjáig. 

Nagy játék, nagy mutatvány

Végig pengeélen egyensúlyozva a közhelyesség és a stílbravúr, a nemzeti, nemzeties és nemzetieskedő lózungok és a finom irónia mezsgyéjén – így utólag és jobban belegondolva az előadás legfontosabb erénye éppen az, hogy görbe tükör ide vagy oda, végig sikerült pontos képet rajzolni. 
A Milyenek a magyarok? című bemutató a Zsámbéki Nyári Színház produkciójaként vendégeskedett a Bartók Kamaraszínházban; a koncertszínházi előadáshoz új dalszövegeket is írt Lackfi János, amelyhez Bori Tamás komponált zenét – és találtak egy remek zenekart is. A The Sharonz tagjai egyfelől remek alapot és hátteret adtak a játékhoz, ráadásul a színészi munka terén főszerepet vállalt Auksz Éva és Holecskó Orsolya mellett a prózai fejezetből is kivették a részüket. A két női főszereplő két külön világ: az egyiknek mindig félig tele, a másiknak mindig félig üres ugyanaz a pohár – ez a kettős személyiség a hivatali packázások jelenetében fut a csúcsra, hadd ne magyarázzam, miért.

Koccintás a finálé

Az ünnepi est nem ért véget a vastapssal és a ráadással, a színpadi produkció után ugyanis pezsgős koccintásra invitálta a közönséget a Bartók Kamaraszínház vezetése: Őze Áron igazgató (aki egyúttal a darab rendezője és szerkesztője is volt) a színház aulájában mondott köszönetet a publikumnak, boldog új évet kívánt minden vendégnek. 
És emelte poharát – immár a közönséggel együtt – a jubiláló intézményre is. Az ünnepi előadással tisztelegtek a teátrum jeles évfordulója előtt is – hiszen szinte napra pontosan 70 éve, 1953 végén vette birtokba a közönség a színház jogelődjét, a Bartók Béla Kultúrházat.

Boldog új esztendőt és persze boldog, nagyon boldog születésnapot, Bartók!

(Fotó: DO)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.