Dunaújváros Hetilap

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Kölesdi Fanni - 2024. március 27. 18:30

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Elkészült az egész várost érintő beruházás. Az Európai Unió által 619 millió forinttal támogatott projekt célja a fenntartható közlekedés fejlesztése volt oly módon, hogy a meglévő kerékpárutakat összekapcsolva egy olyan úthálózat jöhessen létre, amely összeköttetést biztosít a város központja és a környező települések között is. 

Fontos cél öltött testet, szép álom vált valóra

Az elkészült kerékpárutat kedden délután hivatalosan is átadták a közlekedőknek városunk vezetői. Mint azt Pintér Tamás polgármester elmondta, újabb fontos cél valósult most meg:
– A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselőivel a kezdetektől fogva a korábbinál zöldebb, fenntarthatóbb város mellett köteleződtünk el. Számtalan eredményt sikerült már eddig is elérnünk: elindult az elektromosroller-hálózat, bevezettük a kedvezményes buszbérletet a nyugdíjasok és a diákok számára, hamarosan pedig minden dunaújvárosi élhet a kedvezménnyel. Most egy újabb vágyunk teljesült – a beruházásnak köszönhetően már két keréken is biztonsággal közlekedhetünk az egész városban.

6 új szakasz, újabb 7 km kerékpárút

A beruházás keretében a Dózsa György út mellett önálló, kétirányú kerékpárutat építettek a Kallós Dezső utcai jelzőlámpával szabályozott forgalmi csomópont és a Budai Nagy Antal út közötti szakaszon. A Dózsa György úti kerékpárút fejlesztéssel teljessé vált a városcentrumtól a vasútállomáson át a külső bevásárló központig tartó szakasz, ami a város határában csatlakozik a Nagyvenyim irányába már kitáblázott nyomvonalhoz. A Dózsa György úti szakasz kapcsolatot létesít a Béke, Kertváros, Technikum városrészek és a Belváros között, és biztonságosan elérhetővé teszi a nyugati iparterületeket, kereskedelmi területeket és a vasútállomást. Az Aranyvölgyi úton 110 méter önállóan vezetett kétirányú kerékpárutat és közel 1025 méter elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki a Dunaújváros centrum, Városháza tér meglévő kerékpárút és az Arany János utca közötti szakaszon. 

Az Aranyvölgyi úti kerékpárút folytatásaként kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki a Szalki-sziget, illetve Rácalmás irányába. Az Arany János utca, Tisza utca, Szent István utca, Halász sor, Üdülő sor, Sirály utca hálózata képezi a Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút szakaszt – csatlakozva a Rácalmás közigazgatási területén már megvalósult kerékpáros infrastruktúra-fejlesztéshez.
A projekthez kapcsolódóan kerékpárosokra figyelmeztető, veszélyt jelző útburkolati jeleket festettek fel, KRESZ táblákat és kerékpáros útirány jelző táblákat helyeztek ki a nyomvonalak mentén. 
A Halász soron aszfalt burkolatú útpálya épült, és felújították a meglévő gyalogos hidat. Az új vasúti átkelő kialakításával immár szabályosan és biztonságosan érhető el a Szalki-sziget, a Táborállás városrész, illetve Rácalmás. A Városháza tértől induló Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv, valamint a Velinszky László utcai kereszteződés kialakításának köszönhetően a Dunaújváros déli iparterülete felé vezető szakasz is bekapcsolódott a városi kerékpárút-hálózatba.

Már tervezik a folytatást

A tájékoztatón Pintér Tamás polgármester a következő időszakban megvalósuló tervekről is beszámolt:
– A következő időszak nagy feladata, hogy megteremtsük a lehetőséget, hogy a Halna aluljáró biztonságossá tételével és a még hiányzó szakaszok kiépítésével, a Pentele hídon keresztül kapcsolódhassunk az Eurovelo 6 nyomvonalhoz. Ennek érdekében kapcsolatban állunk az Építési Minisztériummal is, bízom benne, hogy néhány éven belül ezek a beruházások is elkészülhetnek. Az Eszperantó úti kerékpárút biztonságos kerékpáros kapcsolatot biztosít a városi sporttelep, a vidámpark, illetve az alsó Duna-part irányába. A közeli létesítményekbe igen nagy számú gyermek napi rendszerességgel kerékpáron jár edzésre, sportolni. Itt 360 méter elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat, 689 méter hosszon kerékpáros nyomot, 360 méteren gyalogutat és egy gyalog- és kerékpáros átkelőt alakítanak ki. A most átadott beruházás keretében nem csak kerékpárutak készültek el, hanem több kilométernyi járda is készült, illetve kapott új burkolatot. Így ez a fejlesztés nem csupán a kerékpárosok, hanem a gyalogosok kényelmét és biztonságát is szolgálja. Természetesen nem állunk meg itt. Tervezzük a kerékpárút-hálózat további fejlesztését, fedett kerékpártárolók kihelyezését is, hogy a környezetünk védelme érdekében érdemes legyen Dunaújvárosban a kerékpáros közlekedést választani az autózás helyett vagy mellett. 

A polgármester hozzátette: bízik benne, hogy a jó idő beköszöntével már most sokan választják a kerékpárt és használják az elkészült kerékpárutakat akár mindennapi közlekedésre, akár a szabadidő eltöltésére. Pintér Tamás megköszönte a fejlesztésben, annak tervezésében és a megépítésben részt vevő szakértők, mérnökök és kivitelezők lelkiismeretes munkáját, valamint a dunaújvárosiak türelmét is. 

A kerékpárutat tehát hivatalosan is átadták a bringásoknak – tekerjenek rá, használják egészséggel!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat.