Dunaújváros Hetilap

Ötvenöt tonna hulladék gyűlt össze Újtelepen

Fábos Zsolt - 2024. március 29. 17:30

Az idei esztendő második városi lomtalanítását szervezték Újtelepen múlt szombaton. A Városvédők Újtelepért Egyesület jóvoltából a szokásos lomtalanítás mellett műszaki és fémhulladék gyűjtésre is sor került. Ezúttal több mint 50 tonna hulladékot szállítottak el a városrészből. Jár a köszönet!

A Béke városrészben március elején kezdődött a lomtalanítási szezon, múlt szombaton pedig már az újtelepieknek szólt a meghívó, hogy szervezett módon szabadulhassanak meg felesleges lomjaiktól. 

Rengetegen érkeztek a lomtalanításra

Az, hogy sokan voltak az újtelepi lomtalanításon, az enyhén szólva nem elég kifejező, amikor stábunk a helyszínen járt délelőtt 9 óra magasságában, tömött sorokban, rengetegen érkeztek a helyszínre, így az autóval érkezőknek várakozniuk kellett, hogy leadhassák a lomjaikat. Ott volt a helyszínen Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester is, aki szerint változatlanul nagy az érdeklődés a lomtalanítás iránt a városban:
– Tudom, látom, hogy sokan vannak, és mindenkinek várni kell a sorára. Nincs más lehetőségünk a lebonyolításra, nem tudunk más rendszerben dolgozni, hiszen a városrész forgalmát is fenn kell tartani és rendnek is kell maradnia. Szeretném megköszönni a polgárőrök jelenlétét, akik ezúttal is hasznos segítséget jelentettek. Azt gondolom, hogy ezen a napon nem is mondhatok mást, minthogy hálás szívvel köszönöm a Városvédők Újtelepért Egyesület tagjainak, az önkénteseknek a szervezést és a munkát! Megint tisztább lett a városunk. 

Közel 55 tonna hulladék 

Ami pedig a számokat illeti, majdnem 15 tonna műszaki és fémhulladék, közel 40 tonna lomhulladék landolt a konténerekben. Köszönet és elismerés jár azoknak, akik egyrészt a szombati napot arra áldozták, hogy segítsék a lomtalanítás lebonyolítását. Csak a pontosság kedvéért, ezt az 55 tonna hulladékot mind be kellett pakolni a konténerekbe. Volt olyan polgártársunk is, aki reggel 6-kor, konténerek hiányában egészen egyszerűen az utcán hagyta a holmiját, majd megoldják felkiáltással… Egyébként megoldották a szervezők és a segítők, az önkéntesek. Tóth Kálmánnal, a körzet képviselőjével is beszéltünk munka közben, aki többször is köszönetet mondott minden résztvevőnek:
– Ahogy tudunk, dolgozunk, megteszünk mindent annak érdekében, hogy sikeres legyen ez a napunk is. Köszönöm az újtelepieknek, hogy eljöttek és megszabadultak a felesleges holmiktól, lomoktól. És persze köszönöm a Városvédők Újtelepért Egyesületnek a munkát, amit ezért a közösségért tesznek.

Egy ilyen lomtalanítás során általában 30-40-50 fő segíti a munkálatokat, a pakolást, a konténerekbe való cipekedést. Most úgy jött ki a lépés, hogy 15-en voltak jelen. Talán ezért történt, meg azért is, mert tényleg folyamatosan érkeztek az autók, hogy a szokásosnál többet kellett várnia mindenkinek a sorára. Mindenesetre a Városvédők Újtelepért Egyesület önkéntesei állták a sarat, kitettek magukért és megállás nélkül dolgoztak.

Erre nincs más szó, csak a köszönet

Az önkéntes munkáért nem jár fizetség, mindenki eldönti, hogy csatlakozik-e, beáldozza-e a szabad hétvégéjét, adja-e a munkáját a köz érdekében. Nyári Ica, az Újtelepért Városvédők Egyesület alelnöke szerint azért néha kapnak köszönetet is:
– Hát most már több mint 10 éve itt vagyunk, és szinte minden hétvégén csinálunk valamit. Nem mondom, kapunk néha köszönetet is, most kaptunk mást is. De álljuk a sarat, illetve igyekszünk. Ma negyed hét óta megállás nélkül dolgozunk és lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk a hatékonyság érdekében. Köszönjük a lakók türelmét.
És bizony az 55 tonna hulladék súlya mellett ezúttal éles kritikák, fura hangnem és egy-egy bántó mondat is be-becsúszott az önkéntesek felé – ami még nehezebb súlynak bizonyult a lomokénál. És mindezt azért, mert "várni kellett". 

Így most mi is picit ellensúlyoznánk: mi mást is lehet mondani – tényleg hálás köszönet mindazoknak, akik a szabadidejükben nekünk és értünk dolgoznak. Köszönjük!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.