LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

Öcaline - 2024. február 23. 16:00

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Komoly válságjelek Osztravában, súlyos gondok a galaci gyárban – egyelőre nem sok jó hírrel szolgálhatunk a vasgyári akvizícióban főszerepet vállalt acélpiaci óriás térségi működése terén. 

A cseh dráma

A BNE IntelliNews portál terjedelmes összegzése szerint Jozef Sikela cseh ipari és kereskedelmi miniszter „határozott hangütésű” levelet küldött a brit acélgyártónak, amelyben felszólított a LIBERTY Ostrava acélgyár megmentésére. A gyár hatezer alkalmazottjának nagy része december óta otthon maradt, energiaszállítója, a Tameh Czech fizetésképtelenséget jelentett a kifizetetlen számlák miatt.
A Cseh Sajtóügynökséget idézve a lap hangsúlyozza: a cseh kormány érdeke a termelés és foglalkoztatás fenntartása, ugyanakkor azt is nyomatékosítja, hogy a LIBERTY Ostrava kötelezettségeinek nagy része a LIBERTY Steel csoporton belül keletkezett. A miniszter a kötelezettségszegés lehetséges jogi következményeit is meglebegtette – ideértve a pénzügyi felelősséget csőd esetén. A cseh egység tartozásait illetően legyen elég egyetlen adat: a teljes követelésállomány mintegy 1,8 milliárd koronát, 72 millió eurót tesz ki.

Tüntetnek is, ha kell

A cseh helyzet súlyosságára jellemző az a híradás, amely a Cseh Rádió hírportálján jelent meg, s amely szerint a társaság elsősorban az energiaszolgáltatónak, de emellett az EGAP állami biztosítónak is tartozik. A helyzetet maguk a munkavállalók is elviselhetetlennek tartják, ezért a szakszervezet a Dunaújváros hetilap aktuális lapszámának tördelése napjára, vagyis csütörtökre tüntetést hirdetett a cég kapuja elé.
A rádiós hírportál másik anyagából kiderül: a LIBERTY Ostrava alkalmazottainak többsége új állás után néz, miután a cég vezetése nyolcadik alkalommal halasztotta el újabb héttel a határidőt. 

Bajban a román gyár

"Nagy gondok a Galati-i acélgyárban: szaporodnak a csődbejelentések" – ezzel a nem túl barátságos címmel jelent meg összegzés a Puterea román hírportálon. A beszámoló szerint a LIBERTY Galati helyzete egyre fájdalmasabb, több komoly beszállító is szerepel az adósságkövetelők listáján.  
Az összesített adatok szerint több mint 900 román cégnek legalább 100 millió eurót kell beszednie az acélkomplexumtól. És ez csak óvatos becslés: egyes források 150-200 millió euróról beszélnek. A helyzetet jellemzi, hogy a híradás szerint több mint 30 beszállító kérte a fizetésképtelenséget a bíróságon.

Kérdések itt is

Az elmúlt időszak térségi és helyi eseményei nyomán igyekeztünk válaszra bírni a LIBERTY Dunaújváros képviselőit. Kérdéseinket a vasmű hivatalos honlapján szereplő e-mail címre juttattuk el, és megkapta Ajay Kumar Aggarwal ügyvezető. A kérdéseket most megosztjuk olvasóinkkal. Íme:
– Igaz-e, hogy a cégcsoport üzemei jelenleg nem működnek, a vasmű területén érdemi termelés nem folyik?
– Amennyiben nem, kérnénk, összegezzék az elmúlt időszak termelési kapacitására vonatkozó főbb adatokat akár a termelt áruk mennyiségére, akár a lehetséges maximumhoz viszonyított arányára vonatkozóan.
– Amennyiben igen, kérnénk, vázolják a termelés elindulásával kapcsolatos terveiket, a várható/tervezett menetrenddel.
– Értesüléseink szerint a Duna Furnace Dunai Vasmű Korlátolt Felelősségű Társaság végrehajtását kezdeményezték – ezt az információt megerősíti az Opten Cégadatbázis is. Milyen lépések várhatók a LIBERTY Dunaújváros részéről a jelenlegi állapot megszüntetésére?
– A privatizációs eljárás sikeres befejezése, valamint a tulajdonba lépés óta mennyire érzik sikeresnek a dunaújvárosi vasmű pályára állításának folyamatát? Melyek azok az elemek akár a beszerzés, termelés és értékesítés terén, amelyeket sikeresnek értékelnek, és melyek azok, amelyek nem úgy sikerültek, ahogyan korábban tervezték?
Kérdéseink mellé egy rövid zárszót mellékeltünk, tessék "Úgy gondoljuk, közös célunk a városi, térségi nyilvánosság hiteles és pontos tájékoztatása – a vasmű ügye, a cégcsoport működése, a vállalat termelése álláspontunk szerint meghatározó közügy, ezért bízunk abban, hogy mielőbb válaszolnak kérdéseinkre! Egyúttal kérjük, biztosítsanak interjú-, valamint riportkészítési lehetőséget az önök által nyilatkozattételre jogosult, kijelölt személlyel számunkra, valamint a DS Televízió stábja számára."

Válasz sem a Dunaújváros hetilap szerdai lapzártájáig, sem a cikk mostani élesítéséig nem érkezett.

(Archív fotók: Németh Zsolt)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.

Három hónap üzemszünet a vasműben

Három hónap üzemszünet a vasműben

2023. aug. 09.

Hiába jött új tulajdonos, máris leállították a Dunaferr nagyolvasztóját, írta acélpiaci forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Úgy tudjuk, október elejéig áll le a gyár – a folyékony fázis is.