Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Öcaline - 2024. február 11. 9:00

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Alapjaiban megerősíti, ugyanakkor több ponton árnyalja is a hasábjainkon megjelent helyzetjelentést a Portfolio gazdasági portál friss összegzése a dunaújvárosi cégcsoport állapotáról.

Két olvasat

Mint az elemzés felidézi, egy évvel ezelőtt megmenekült a teljes bezárástól a dunaújvárosi vasmű – az alagút végén a fény viszont egyre messzebb kerül, ugyanis a lényegi termelés gyakorlatilag fél éve áll. Ezen az alaphelyzeten az új tulajdonos LIBERTY belépése sem javított – "egyelőre tehát sikersztoriról még nem beszélhetünk", summázza a Portfolio. 
Az összegzés szerint gyárkapun belül és kívül a jelenlegi helyzetnek két keretezése létezik – méghozzá egymással párhuzamosan. A pozitív olvasat az, hogy időszakos és részleges gyártás folyik, az új tulajdonos tehát továbbra is elkötelezett – a LIBERTY Steel csak a piaci helyzet további javulására vár, és ha ez megtörténik, akkor helyreállhat a rend a Duna-parti cégcsoportban. A történet másik olvasata, hogy a termelés távolról sem zakatol, ebben valós fordulatra nincs kilátás. Nehezíti a vasgyári munkavállalók helyzetét, hogy a dolgozók bére több éve nem emelkedett, így hát sokan jogosan kételkedhetnek a várt-remélt fordulatban. 

Acélpiaci beágyazottság így is, úgy is

A Portfolio friss elemzése szerint ennek a második forgatókönyvnek a valószínűségét erősítik azok a hírek is, amelyek az indiai-brit hátterű tulajdonos háza tájáról érkeznek – és amelyek egyúttal arra is utalnak, hogy a dunaújvárosi vasgyár történetét nem lehet, nem is szabad önmagában tekinteni. A lap felidézi: az IndustriALL szakszervezeti szövetség rendkívüli nyilatkozatot adott ki a napokban, amelyben arra figyelmeztet, hogy a LIBERTY egész Európában visszafogottan működik, és ez súlyosan károsítja a térség acélgyártási kapacitásait.

Az összegzés kiemeli: a sokak által remélt látványos fellendülés még biztosan várat magára Dunaújvárosban, ugyanis a vasmű lényegi acélgyártása ugyanis tavaly augusztus óta áll. Az akkor még házon kívül lévő, azóta már tulajdonossá vált LIBERTY a felszámolóval egyetértésben ugyanis leállította a folyékony fázist – a dolgozók jelentős része jelenleg is várja, hogy újra dolgozhasson. Az egyetlen pozitívum a történetben, hogy nem véglegesen állították le a kohókat, hanem "melegen tartják" azokat, hogy szükség esetén felfuttassák a gyártási tevékenységet.

Tervezési hiátus

A lap még egy fontos tényezőre felhívja a figyelmet: mint írják, a tavaly októberi tulajdonosváltással a korábbi Dunaferrből LIBERTY Dunaújvárosra keresztelt gyár életéből hiányoznak a középtávú működés gerincét adó tervek – vagy legalábbis nem ismertek. Az igaz ugyan, hogy rövid távon megvalósult a 100 napos programnak hirdetett akcióterv  – ez ugyanakkor leginkább a folyamatok és szervezet átvilágítását jelentette, nem a gyártás tényleges felfuttatását –, hosszú távon pedig ismert a zöldacélra történő átállás célja (a 2030-ig tartó fázist az új technológiát megalapozó elektromos ívkemence beszerzésének szándéka igazolja), ám a köztes időszak tervei, vagyis a hosszú távú célhoz vezető út elemei egyelőre nem ismertek. 
A Portfolio összegzése kiemeli: a társaság még azt sem kommunikálja, hogy a tervek szerint három év múlva beinduló újfajta termelés milyen hatással lesz a gyakorlatban a dolgozókra nézve a gyárkapun belül.

A lap összegzése az alábbi címen érhető el!

Portfolio-elemzés a vasmű helyzetéről (katt) >>

(Archív fotók: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.

Három hónap üzemszünet a vasműben

Három hónap üzemszünet a vasműben

2023. aug. 09.

Hiába jött új tulajdonos, máris leállították a Dunaferr nagyolvasztóját, írta acélpiaci forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Úgy tudjuk, október elejéig áll le a gyár – a folyékony fázis is.