Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Öcaline - 2024. február 3. 17:00

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

A legfontosabb: bár napvilágot láttak hangzatos hírverések, forrásaink szerint egyelőre nyoma sincs a várt-remélt áttörésnek a vasgyár működése, a termelés újraindulása terén.

Áll a folyékony fázis

Amint arról az elsők között számoltunk be e hasábokon még tavaly augusztusban, a tulajdonba lépés után alig három héttel a LIBERTY Steel a munkavállalókat is meglepve bejelentette, hogy határozatlan időre leállítja az acélmű folyékony fázisát. Ez az állapot még mindig tart, sőt: több forrásunk egybehangzó állítása szerint a LIBERTY "végleg elengedte" a folyékony fázist. 
A leállást az új tulajdonos azzal indokolta, hogy a világpiaci árak mellett nem lehet jelenleg nyereségesen végezni a gyártást. A háborús helyzet is fékezi a keresletet – két nagy szereplő, Ukrajna és Oroszország is kiesett a vevők közül, ráadásul Kína is igyekszik saját maga megoldani az acélgyártását. A helyzet az elmúlt hónapokban sem javult, a térség acélpiaci szereplői csökkenő keresletről számolnak be, ebből eredően a helyzet változatlan: áll a folyékony fázis.

Alig-alig hengereltek

Az utóbbi hónapokban a sajtóban pozitív hírek láttak napvilágot. Legutóbb például január 8-án az, hogy a vállalatcsoport újraindította hengerműveit, valamint a horganyzott lemezeket előállító galvanizáló sort. Mindezt nem támasztják alá a gyárkapun belülről származó információink, sőt, több forrásunk szerint erősen túlzónak bizonyult az optimizmus.
Információink szerint a bejelentéssel párhuzamosan valóban meglódult a gépezet, de viszonylag gyorsan meg is állt: a meleghengermű alig néhány napon át üzemelt, a hideghengermű sem dolgozott egy teljes hetet. Az egész folyamatot erős túlzással lehet csak a termelés újraindításaként beállítani. 

Több évtizedes hagyomány, távlatos tervek

A cégcsoport hivatalos honlapján olvasható összegzés szerint a LIBERTY Dunaújváros Magyarország legnagyobb acélgyártója. Ráadásul több évtizedes tradíciókra épít, a dunaújvárosi üzemben az acélgyártás hagyománya 1954-re nyúlik vissza, amikor kohóik először beindultak. A vállalkozás 2023. október 20. óta a LIBERTY Steel Group tulajdona. (A LIBERTY a GFG Alliance nevű nemzetközi cégcsoport részeként működik – ez Sanjeev Gupta és családja tulajdonában van.) 

Térségi gondok

A dunaújvárosi vasmű helyzetét nehezíti, hogy sorra-rendre érkeznek a baljós hírek a LIBERTY Csoport térségi gyárainak gondjairól. Igaz ugyan, hogy – még tavaly márciusban – ismét munkába állt a romániai egység nagyolvasztója, ám egészen friss hír, hogy csődben van a cégcsoport cseh vállalata, a LIBERTY Ostrava. A G7 gazdasági portál összegzése szerint a bányászatáról is ismert nehézipari központ acélműve karácsony óta egyáltalán nem termel, és csődvédelem alatt próbálja újraszervezni a működését.
Ráadásul a csődhelyzet képlete kísértetiesen emlékeztet a dunaújvárosi mintára: az évi 3,6 millió tonna kibocsátásra képes komplex acélmű előbb az elszállt energiaárak, majd a kereslet gyengesége, valamint az alacsony acélárak vett vissza a kapacitásból. Az acélgyártás alapját biztosító három kohója közül csak egy üzemelt, majd októberben azt is leállították. Más egységek még működtek, ám december második felében ezek is leálltak, a dolgozókat szabadságra küldték.
A leállás óta egyre-másra jelennek meg új és új időpontok az újraindulásról, ám eddig ezek mindegyike tévesnek bizonyult, miközben a kifizetetlen számlák miatt az acélmű energiaszolgáltatója megszüntette az ellátást, csődöt jelentett. A lap felidézi: az ostravai acélmű teljes tartozásállománya mintegy kétmilliárd korona (31 milliárd forint). A cseh kormány jelenleg azon dolgozik, hogy ne okozzon csődhullámot a kisebb beszállítók körében a LIBERTY nemfizetése. 

Itt tartunk most – és persze nem kérdés: a Vasműben dolgozókkal együtt egész Dunaújváros feszülten várja a cégcsoporttal és az új tulajdonossal kapcsolatos helyi és nemzetközi híreket; amelyekről természetesen továbbra is folyamatosan beszámolunk majd.

(Archív fotók: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.

Három hónap üzemszünet a vasműben

Három hónap üzemszünet a vasműben

2023. aug. 09.

Hiába jött új tulajdonos, máris leállították a Dunaferr nagyolvasztóját, írta acélpiaci forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Úgy tudjuk, október elejéig áll le a gyár – a folyékony fázis is.