Dunaújváros Hetilap

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

Fábos Zsolt - 2024. április 12. 9:45

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el. 

Az Innopark 1997 óta működik Dunaújvárosban, és a volt szovjet laktanya területén kezdte el a tevékenységét azzal a céllal, hogy magas színvonalú, teljes körű szolgáltatáscsomagot tudjon nyújtani partnerei, azaz a vállalkozók és vállalkozások részére. 

Lassan harminc éve a vállalkozásokért

Céljuk olyan környezetet biztosítani a vállalkozások számára, ahol jól érzik magukat, biztonságban fejlődhetnek és sikeresek lehetnek. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester szerint az Innopark fontos szerepet tölt be a város gazdaságában:
– Örömmel jöttem erre a találkozóra. Hiszek benne, hogy a jövő a mi kezünkben van. Éppen ezért Dunaújváros önkormányzata rengeteg közvetlen európai uniós projektre pályázott és többet meg is nyert. Dunaújvárosnak olyan városnak kell lennie, amelynek nem csak impozáns múltja van, hanem sikeres jövője is. Ebben az Innoparknak elévülhetetlen szerepe van. Ez a cég helyi vállalkozások bölcsője volt, és a jövőben is annak kell lennie. Erről egyeztettünk ma dr. Huszti Zsolttal, hogy hogyan tudjuk közösen és a leghatékonyabban segíteni a fejlődést. 

A bővítésen kell gondolkodni

Aki régen járt az északi ipari parkban, érdemes egyszer arra kanyarodnia és kicsit körülnéznie, hogy mennyi vállalkozás települt már meg, mennyien dolgoznak ezon a területen. Azt is lehet mondani, hogy valaki éppen biztosan építkezik, vagy fejleszti vállalkozását. Szabó Zsolt szerint a több mint 20 éve működő Innopark sokat tett ezek sikeréért, így a múlt megkérdőjelezhetetlen, a jelen pedig egyértelmű:

– Én azt látom, hogy jelenleg egy jól átgondolt stratégia mentén haladunk itt az Innoparkban, és egyre népesebb az Inkubátorház is. Sőt, a cégvezető arról panaszkodott, hogy lassan nincsen olyan terület, amit ne használtak volna fel, vagy nincsen olyan irodájuk, ahol ne lenne egy dunaújvárosi vállalkozás. Így már a bővítésen kell gondolkodnunk. 

A jövő feladatai

Természetesen a múlt és jelen értékeket és eredményeket hozott, de vajon mit tartogat a jövő ezen a területen? Szabó Zsolt szerint ezen a fronton is vannak még feladatok:
– Büszke vagyok arra a munkára, ami itt történt az elmúlt években. Nagyon komoly infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, és bízom benne, hogy ezen fejlesztések újabb és újabb munkahelyeket fognak teremteni. Az Innopark csapata azon dolgozik, hogy ez a terület egy olyan gazdasági bölcső legyen, ahol van lehetőség a fejlődésre. A fejlődés pedig nem csak területileg lehet fontos, hanem arra is szükségünk van, hogy egyre több tudás jelenjen meg. Azért is, hogy a helyi fiataljaink itt maradjanak, az meg akkor lehetséges, ha vonzó képzéseket kapnak. Kell a lehetőség startupok elindítására, hosszabb távon pedig magas hozzáadott értékű zöld munkahelyekre is szükség lesz.  
 

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.