Dunaújváros Hetilap

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Öcaline - 2024. április 16. 17:00

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

A legfontosabb tényező: a választások napja június 9., vasárnap – a szavazásra jogosultak a vonatkozó törvényi előírások szerint (és követve az elmúlt évtizedek választási tradícióit) 6 és 19 óra között kereshetik fel a szavazóhelyiségeket.

Kire, mire voksolunk?

A tudnivalók dzsungelében ezúttal is dr. Molnár Attila jegyző, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke lesz a kalauzunk – természetesen először arra a kérdésre válaszol, pontosan milyen fajta választásokon élhetnek szavazati jogukkal a választók:
– Több választás is lesz június 9-én: egyfelől az Európai Parlament tagjainak 2024. évi választására, valamint önkormányzati választásra készülhetünk. Ennek keretében választják meg a főváros főpolgármesterét, a települési – és a fővárosban a kerületi – polgármestereket, valamint a helyi, települési, vármegyei és fővárosi önkormányzati képviselőket. Szintén e napon kerül sor a nemzetiségi önkormányzati választásokra is.

Érkeznek az értesítők

Molnár Attila azt is hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már elkezdte választási értesítők postázását:
– A választásra jogosultak egy része a napokban megkapta, mások a következő időszakban vehetik kézhez az értesítőket. Fontos tudni, hogy az NVI a központi névjegyzéki adatok alapján április 19-ig, azaz jövő péntekig küldi meg a választópolgárok számára az értesítőket. Ha valakihez bármilyen okból nem érkezik meg az értesítő, vagy esetleg az eltűnik, akkor annak kiadását a helyi választási irodánál - ami a polgármesteri hivatal épületében található - lehet igényelni. Ez a dokumentum több szempontból is nagyon fontos annak ellenére, hogy ezt nem kell bemutatni a választás során: az első oldala tartalmazza a szavazás pontos helyét, valamint azt, hogy milyen azonosító okmány szükséges az érvényes voksoláshoz. Szintén az első oldalon rögzíti az értesítő, hogy amennyiben valaki valamelyik nemzetiséghez tartozik, úgy május 31-én 16 óráig kérheti a nemzetiségi névjegyzékbe vételét. Szintén nagyon fontos, és minden választónak hangsúlyozottan ajánlom, hogy alaposan tanulmányozza át az értesítő hátoldalán lévő nagyon pontos, és részletes tájékoztatót – ebben az akadálymentes szavazásról, a mozgóurna-igénylésről, az átjelentkezés feltételeiről, a külföldi szavazásról, valamint a személyes adatok felhasználásának tilalmáról találnak információt a választók.
A kampányidőszak az értesítők postázási határidejének másnapján, azaz április 20-án kezdődik  – lássuk az idevágó tudnivalókat!

Hamarosan kezdődik a kampányidőszak

A választások előtt az egyik legfontosabb határnap ezúttal április 20., azaz szombat: ekkor kezdődik ugyanis a kampányidőszak, ezzel együtt pedig az ajánlásgyűjtés is. A vonatkozó törvényi előírások szerint a polgármester-jelölteknek 300 választó aláírását, a képviselőjelölteknek a körzetük választásra jogosult választóinak 1 százalékáénak aláírását kell összeszedni – erre két hét áll rendelkezésre. Fontos tudnivaló, hogy egy állampolgár több jelölt ívét is aláírhatja, azonban egy jelöltet csak egy aláírással támogathat – ehhez a nevét, lakcímét és személyi azonosító számát kell megadnia. 
Városunkban Pintér Tamás polgármester fél éve jelentette be, hogy a június 9-i önkormányzati választáson ismét megméreti magát, és újabb öt évre kéri a dunaújvárosiak bizalmát. Közösségi oldalán tette közzé, hogy április 20-án, szombaton 8-9 óra között a Városháza téren személyesen várja mindazokat, akik aláírásukkal is támogatnák.
A jelöltállítás határideje az egyéni választókerületi képviselő-jelöltek esetében május 6-án 16 órakor jár le – vagyis eddig gyűjthetik az aláírásokat a jelöltek. Ezt követően ellenőrzik az aláírásokat, majd újabb fontos mérföldkőhöz ér a választás folyamata: kisorsolják a jelöltek sorrendjét a szavazólapon.

Így szavazunk a városban

Városunkban 10 választókerületben, összesen 31 szavazókörben adhatja le voksait a mintegy 35 ezer választásra jogosult dunaújvárosi polgár. A HVI vezetője hangsúlyozta, a korábbi aránytalanságokat kiküszöbölendő megtörtént a választókerületek átalakítása – már csak ezért is fontos alaposan megnézni az értesítőt –, emellett az NVI utasítása nyomán a korábbinál több szavazófülke fog rendelkezésre állni a szavazóhelyiségben, ezzel is segítve a választók szavazásának gyorsabb lebonyolítását, és az esetleges sorban állások elkerülését.
A szavazókörben természetesen a szavazatszámláló bizottságok tagjai is segítenek – a cél közös: a választások gyors, gördülékeny, és mindenek előtt törvényes lebonyolítása. Dr. Molnár Attila ennek kapcsán kiemelte: bárki, aki érdeklődik a választás részletei, aktuális tudnivalói iránt, elsősorban a választással kapcsolatos hivatalos internetes felületeken tájékozódjon. Az országos tartalmak elsősorban az NVI weboldalán érhetők el (https://vtr.valasztas.hu/nyito), de jó szívvel ajánlott a város hivatalos oldalán létrehozott, a választási információkat gyűjtő/közreadó aloldal (https://valasztas.dunaujvaros.hu) böngészése is!

Összeállításunk nem érinti az átjelentkezéssel, valamint a külföldön történő szavazással kapcsolatos tudnivalókat: e témáktól a későbbiekben adunk részletekbe menő tájékoztatást.

(Címlap- és nyitókép: DO-archív, belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.