Dunaújváros Hetilap

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2024. április 12. 17:00

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

Ahogy a jelenlegi érintettek körében, úgy az öregdiákok között és a város nyilvánosságában is hatalmas port vert a tervezet, amelyről a DO hasábjain is beszámoltunk a közelmúltban, és amelynek lényege az volt, hogy összeolvad a Széchenyi István Gimnázium, valamint a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola. 

Aki esetleg lemaradt a történetről, annak mutatom máris a terjedelmes összeállítást – íme! 

"Itt nincs nyertes" – a Rostit és a Széchenyit is megrázhatja a tervezett változás (katt) >> 

A történet lényege, hogy a tervezet szerint a Rosti a Széchenyi tagintézményeként működött volna – már a jövő tanévtől. Összeállításunkban sokam kifejezték nemtetszésüket az összevonás terve ellen, többen felemlegették a korábbi, fideszes városvezetés elhibázott törekvéseit az autonóm intézmények megszüntetésére, volt, aki a lépések időzítését kifogásolta. Hadd idézzem újra Szmodics László szavait, aki mindkét intézményben oktatott, illetve mindkét alma mater igazgatóhelyettese is volt:
– A Széchenyi és a Rosti két teljesen eltérő utat járt be eddig is, és meggyőződésem szerint jelenleg is más úton haladnak.  A Rosti az elmúlt években jelentős profiltisztításon jutott túl, tudtommal stabil, növekvő diáklétszámmal működik, és egészen speciális feladatot vállal a városi, térségi oktatási palettán. A több helyről, több okból kiszorult, ilyen-olyan problémákkal küzdő diákok mentsvára, pátyolgató, terelgető közege lett – ebből a szempontból tehát szakmailag is aggályos a tervezett összevonás a Széchenyivel. Megjegyzem, szerintem a Széchenyinek sem hiányzik egy új profil – hiszen ez alapvetően eltér a gimnázium teljesítményorientált, versenyre, továbbtanulásra építő alap karakterétől.

A félelmek és aggályok mostantól múlt időben értendők – előbb nem hivatalos, de megbízható forrásaink számoltak be arról, miszerint a Dunaújvárosi Tankerületi Központ elállt a tervezettől, majd a DO birtokába került a hivatalos értesítés is. Betűhív idézet következik, már csak azért is, mert magamtól ennél elborzasztóbb hivatalos sztilóban akarattal sem tudtam volna megfogalmazni a hátraarcot:
"Ezúton tájékoztatom, hogy a Dunaújvárosi Tankerület XX és YY iktatószámú előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre, tekintettel a véleményezésre jogosultak körétől érkezett határozatra és véleményekre."

Ennél jóval sarkosabban és szebben fogalmazott egy, a neve elhallgatását kérő érintett: "Győztünk!"

UPDATE 17.45 – a polgármester is örül az összevonás elmaradásának

"Most kaptam meg a Tankerület válaszát, miszerint eltekintenek az összevonástól" – a nagy közösségi portálon reagált a hírre Pintér Tamás polgármester, aki hangsúlyozta: örül, hogy volt értelme a kiállásnak, és megmarad az iskolák önállósága. A város első embere még egy szempontot beemelt a történetbe – ez pedig a fenntartóváltás: "Az önkormányzatoktól 10 évvel ezelőtt vették el az iskolákat. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ez rossz döntés volt, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az iskolák állapota nem lett jobb, sőt..."

Ugyanakkor a Rosti és a Széchenyi ügyére visszatérve Pintér Tamás nyomatékosítja: bízik abban, hogy ezzel a téma lezárult, és a diákok, tanárok, szülők nyugodtan fejezhetik be a tanévet, és nyugodtan mehetnek majd nyári szünetre.

 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.