Több cégcsoport is verseng a Dunaferr tulajdonlásáért (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2023. május 10. 18:45

Iparági forrásokra hivatkozva közölt részleteket a Dunaferr eladásáról a HVG.hu: a lap információi szerint a vasműért négy cég/cégcsoport száll versenybe. Frissítés: a portfolio.hu úgy tudja, a Liberty Steel is a kérők között szerepel.

Mielőtt a lehetséges befutókról szót ejtünk, az egyik legfontosabb tétel: tegnap a HVG.hu listája még arról számolt be, hogy a lehetséges vevőjelöltek között nem szerepel a NER-es körökben a Dunai Vasmű megmentőként aposztrofált Liberty. 

Jogi esetek, politikai viharok

Ez azért érdekes fejlemény, mert – mint a HVG.hu is felemlíti – sokan "előre levajazott" üzletként emlegették korábban az akvizíciót: dr. Mészáros Lajos, térségünk fideszes országgyűlési képviselője is tett erre vonatkozó utalást, miután a Dunaferr iránt érdeklődő Liberty Steel három hónapos – feltehetőleg bérgyártásra vonatkozó – megbízási szerződést kötött a dunaújvárosi vasmű felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel. 
Az, hogy milyen kondíciókkal tartja jelenleg is köldökzsinóron a vasgyárat a Liberty, illetve milyen hasznot húzott és húz a jelenlegi működésből a cég, egyelőre titok, az viszont biztos, hogy komoly politikai és jogi csatározások kereszttüzébe kerülhet a vasmű: amint arról már beszámoltunk, az Európai Bizottság vizsgálatot indított az állami támogatás miatt, amiből a dolgozók bérét fizetik hat hónapon át. A Dunaferrnek nyújtott 42 millió eurós magyarországi mentőcsomagot ugyanis az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia, ám az EU végrehajtó szerve az EURACTIV Slovakia-val azt közölte, hogy még nem született döntés – sőt: a vasműnek nyújtott kormányzati támogatás az uniós versenyszabályok alapján jogellenesnek bizonyulhat.

Itt a vevőjelöltek listája

A lap forrásai szerint végül négyen állnak csatasorba a cégcsoportért. A vevőjelöltek között szerepel az indiai acélipari óriás, a Jindal Steel, a gyártókapacitásait sújtó háború miatt a magyar vasműben remek lehetőségeket látó ukrán Metinvest is (a cégcsoport "élénk érdeklődéséről" egyébként anno éppen a DO számolt be). Érdekes fejlemény, hogy két teljesen új szereplő is feltűnt, bár az egyik név nagyon ismerős: a HVG által említett kérőjelöltek között szerepel a Duferco-Minerfin vezetésével csatasorba állt olasz-szlovák-cseh konzorcium (a vasgyár 2005-ös privatizációjának befutója a Donbass-Duferco konzorcium volt, kiegészülve a Kundax nevű céggel), továbbá a svájci Trasteel is szerepel a vevőjelöltek sorában.
A lap információi szerint egyes külföldi bankoknak gondot okozott a kért összeg elhelyezése a felszámolás alatt álló Dunaferr számláján – ez annak fényében különösen aggályos, hogy a hitelezők sorában feltűnt a luxemburgi Indumet cég is, amely felvásárolta az ukrajnai ISD-konszern korábbi, nemzetközi banki adósságait. A lap forrásai szerint az Indumet százmilliárdos nagyságrendű követeléscsomaggal jelentkezett be.
Szintén nehezítheti az akvizíciót, hogy a lap szerint a kérőket a felszámoló anyagi ereje sem nyugtatja meg: a Honoratior árbevétele 2021-ben a 30 millió forintot is alig haladta meg, vagyona még kevesebb volt. Igaz viszont, hogy a felszámolót tapasztalt szakemberként tartják számon – a szolnoki dr. Fazekas Attila ismert ügyvéd, a rendszerváltás időszakában megyei rendőrfőkapitány is volt.

UPDATE 05. 11. 8.47 – a Liberty is bejelentkezett a vasgyárért

A portfolio.hu értesülése szerint nem teljes a tegnap közölt HVG-s lista a Dunaferr kérőiről. A gazdasági portál értesülése szerint a Liberty Steel is a vevőjelöltek között szerepel. A lapnak a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban megerősítették, több pályázat is beérkezett a felhívásra, ami azt mutatja, hogy több jelentős acélpiaci szereplőnek nem jelentett akadályt a biztosíték. 
A portfolio.hu a GFM-es tájékoztató nyomán kiemelte: a Dunaferr talpra állítása nem mehet egyik pillanatról a másikra, hosszú folyamat fontos állomása lehet a sikeres akvizíció. És ez sem holnap lesz: a május 5-én lezárult állomás után a vevőjelöltként bejelentkező társaságok nemzetbiztonsági átvilágításon esnek át – mivel kiemelt stratégiai cégről van szó –, ezt követően történhet meg a Dunaferr átvilágítása egy adatszobában, és csak ez után teszik/tehetik meg a konkrét vételi ajánlatukat az érdeklődők.

 

(Archív fotó: Németh Zsolt)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.