Kérdések és dilemmák a Dunaferr eladása kapcsán (1.)

Öcaline - 2023. július 20. 18:30

Szerkesztőségünk új sorozattal kívánja szolgálni a téma iránt érdeklődők hiteles és pontos tájékoztatását a város és a térség meghatározó foglalkoztatója, a Dunaferr eladása kapcsán.

.

Amint az kiderült, a kormányzat illetékesei már két évvel ezelőtt is találkoztak a Liberty  képviselőivel, mégis csupán az utolsó utáni pillanatokban teremtődtek meg a Dunaferr értékesítésének jogi keretei. 

Mit vett meg és ki vette meg? 

A Dunaferr-vagyon értékesítésére kiírt tenderen végül a Liberty cégcsoporthoz tartozó vállalat lett a befutó. Az akvizíció kapcsán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye felidézi: az eladási folyamat fontos lépéseként új cégekhez, a DunaRollinghoz és Duna Furnace dunai vasműhöz kerültek az acélgyártáshoz szükséges eszközök, amelyeket nyílt eljárásban hirdetett meg a felszámoló. Kérdés, hogy pontosan milyen eszközök kerültek a csomagba, vagyis az, hogy mit is vett meg az új tulajdonos. Kérdés, hogy az "új cégek" új munkaviszonyt is jelentenek-e majd a munkavállalók számára, mert ez  kihatással lehet a korábbi munkáltatóval szembeni követeléseik, elmaradt járandóságaik, esetleges végkielégítéseik kifizetése szempontjából.
A lezárult értékesítés során tehát a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, adta hírül az MTI – a közleményben nem szerepel, de a Fővárosi Törvényszék cégközlönyben közzétett végzése tartalmazza: az angol vállalatcsoport 55 millió eurós ajánlattal lett befutó. Az tudható, hogy a Liberty Steel globális, integrált acél- és bányászati vállalat, Európa kilenc acélművében mintegy 16 ezer alkalmazottat foglakoztat. Ráadásul a kelet-európai acélpiacon is számottevő erőkkel rendelkezik, hiszen a romániai Liberty Galati, a csehországi Liberty Ostrava és a lengyelországi Liberty Częstochowa (a korábbi Huta Częstochowa) integrált acélműveit is tulajdonolja. Ugyanakkor fontos tényező, hogy hivatalosan a tulajdonos a 2023. január 9-én bejegyzett magyar Liberty Steel Central Europe Kft. lett. Ennek a cégnek az egyedüli tulajdonosa a szingapúri Liberty Steel Central Europe Holdings Pte. Ltd., amelyet Szingapúrban tavaly decemberben alapított a Liberty-vezér Sanjeev Gupta. Ő az egyedüli részvényes, a cég alaptőkéje 1 dollár.

A vasmű jövője: közös ügyünk

Mind az értékesítés, mind a működtetés, a rekonstrukciós tervek, a termelési kapacitás, vagyis a jövő kapcsán rengeteg a kérdés, amelyekre szeretnénk majd választ, válaszokat találni sorozatunkban. Kíváncsiak leszünk az új tulajdonos elképzeléseire, de a nagy érdekképviseleti szervezetek, valamint az országban meghatározó iparági szereplők, szakmai szervezetek álláspontjára is. Mindezt mindenfajta pártpolitikai megközelítés nélkül, csak a tényekre támaszkodva.
Mindenképpen szeretnénk hírt adni a vasmű és a város/térség kapcsolatának alakulásáról, hiszen a Dunai Vasmű minden lokálpatrióta szemében több egy munkahelynél, gyáróriásnál, foglalkoztatónál.  

A vasmű, a gyár jövője közös ügyünk, a munkavállalók megélhetése és biztonsága mindennél fontosabb.

(Fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.